4 szempont a logisztikai partner kiválasztásához

Mivel se jósgömb, se a Teszlek Süveg nem áll rendelkezésünkre, így a régi, jól bevált józan paraszti eszünkre hallgatva kell kiválasztani a hatékony és megbízható logisztikai partnert. Persze ez azért nem jelenti azt, hogy ne lenne néhány megfontolásra érdemes szempont, ami megkönnyíti a cég érdekeit szolgáló döntést.

A legtöbb vállalkozó korán megtapasztalja, hogy az üzleti erőfeszítéseknek, a piacra lépési stratégiáknak és az új termékek bevezetésének sikere nagy mértékben függ attól, hogy mennyire hatékonyan kapcsolja össze az ellátási lánc különböző érintkezési pontjait. Attól függetlenül, hogy milyen üzletben vagy érdekelt, az egyik legfontosabb szempont az, hogy a nyersanyag beszerzésétől a szállításig minden klappoljon, hogy a készterméket a megfelelő időben juttasd el a megfelelő piacra.

Ne sajnáld rá az időt: a jó logisztikai partner kincset ér

A logisztika az üzlet gerince a gyártó és termékekkel kereskedő vállalkozások esetében, hiszen az alapanyagok szállítása és tárolása, illetve viszonteladóként a nagyobb mennyiségű árukészletek szállítása és raktározása erőforrásokat és szakértelmet igénylő feladat. Éppen ezért egyetlen vállalkozás sem lehet sikeres hatékony és megbízható logisztikai partnerek nélkül.

Mindazonáltal, a logisztikai partnerek kiválasztásának megvan a maga módja és nem szabad abba a hibába esni, hogy pusztán a költségek alapján választod ki a logisztikai partnert. Természetesen a költséghatékonyság fontos szempont, azonban az mindig gyanús, amikor a piaci árakhoz képest túl alacsony árat ajánl a szolgálataiért cserébe.

A kedvező árnak ugyanis megvan a maga kockázata: egyfelől ott lehet a dilemma, hogy az ajánlattevő tudja, hogy a jelenlegi eszközparkja és infrastruktúrája hagy némi kívánnivalót maga után. Másfelől pedig ilyenkor fennáll a túlfoglalás lehetősége is, ami kiszámíthatatlanná és megbízhatatlanná teszi a szolgáltatást. Éppen ezért, az ár mellett vannak más tényezők is, amit a kiválasztás során erősen ajánlott monitorozni.

Milyen szempontok alapján válasszunk logisztikai partnert?

  1. Új idők hajnala: a fejlődő technológia

Az ellátási lánc fejlődik, a digitalizáció előretörése ezen a területen is megfigyelhető. Az ősrégi manuális módszerek alkalmazásával már nem számíthatunk magas működési hatékonyságra. Ennek okán, olyan logisztikai vállalattal érdemes kialakítani az együttműködést, amely megérti a különböző érintkezési pontok integrálásának fontosságát az ellátási láncban és a digitális környezetben egyaránt.

Ha például szállítmányozó partnert keresel, ellenőrizd, hogy kínál-e multimodális szállítási megoldásokat? Hogyan fogadják a foglalásokat? Kínálnak digitális platformot a rakományok lefoglalására? Közúti szállítás esetén azt is ajánlott megkérdezni, hogy a fuvarozóik fel vannak-e szerelve GPS-sel? Biztosít-e a cég valós idejű rakománykövetést?

Hasonlóképpen, ha raktározásban jártas partnert keresel, ellenőrizd az infrastruktúrát. Például azt, hogy a legújabb készletnyilvántartó rendszert használja-e vagy általánosságban véve, milyen a raktári környezet? Milyen eszközöket használnak az árukészletek kezelésére?

  1. Nem elhanyagolható szempont: a piacismeret

A legfelsőbb vezetéstől kezdve, a szervezet napi tevékenységeit intéző munkatársakig bezárólag ismerniük kell azt az iparágat és piacot, amelyben tevékenykednek. Ha lépést tartanak a logisztikai ipar fejlődésével, azzal nemcsak a megrendelőik, hanem a végfelhasználó érdekeit is szolgálják.

  1. Infrastruktúrában se ismerjünk tréfát

A raktárméret, a targoncák száma és állapota legalább olyan fontos, mint a rendelkezésre álló kamionok száma és műszaki állapota. Ideális esetben mind a raktár-, mind a járműkapacitás és választék megfelelő, az igényekhez igazítható, valamint mind a raktárban, mind az utakon tapasztalt, hozzáértő és rutinos kollégák szolgálják ki a megrendelőket.

Egyébként a mennyiség mellett a minőséget is érdemes figyelembe venni. Ez például a járművek és a raktár tisztaságára, felszereltségére, infrastruktúrájára is vonatkozik.

  1. Kényes, de nem megkerülhető kérdés: az üzleti etika

Tegyük fel, hogy a technológia, a rendszerek és a folyamatok a helyükön vannak. Az árak versenyképesek, a csapat pedig kiváló. Mindez elég ahhoz, hogy letedd mellettük a voksod? Nos, tekintettel arra, hogy a logisztika milyen fontos szerepet játszik a vállalkozások sikerében, érdemes megvizsgálni az üzleti gyakorlatukat is.

Mielőtt aláírnád a szerződést, járj utána, hogy mennyire átláthatóak a tranzakcióik és az ügyleteik? Megbízhatóak? Milyen a hírnevük a piacon? Hogyan bánnak az erőforrásaikkal és hogyan irányítják csapatukat? Hogyan kezelik a pénzügyeiket? Követik az iparág legjobb gyakorlatait? És a fuvarozók esetében – betartják-e a fuvarozókra és sofőrökre vonatkozó szabályokat?

Ezen kérdések megválaszolása előrevetíti, hogy milyen lesz a közös munka a kinézett logisztikai partnerrel. Amennyiben nem szeretnéd megégetni magad, a HAPP Kft.-nél raktározási és szállítmányozási szolgáltatást is igénybe vehetsz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat