10 óriási logisztikai hiba, amit céged költségvetése is megszenved – 1. rész

A logisztikai folyamatok, ha csak minimális szinten is, de a legtöbb vállalkozás életében jelen vannak. Ennek ellenére azonban sokan teljesen elhanyagolják őket, pedig egy kis odafigyeléssel rengeteg fölösleges költségtől kímélhetnék meg cégüket. Mutatunk neked 10 logisztikai hibát, amelyet rengeteg vállalkozó elkövet, pedig könnyedén elkerülhetők lennének, ahogyan a velük járó plusz kiadások is. Te vajon belefutottál valamelyikbe?

1. logisztikai hiba – a kiszervezéstől való félelem

Az egyik legnagyobb logisztikai probléma a kiszervezéstől, vagyis outsourcingtól való félelem. A legtöbb vállalkozás életében akadnak olyan feladatok – mint például a raktározás – amelyeket a megfelelő erőforrások hiányában nem képes olyan hatékonyan ellátni, mint egy külsős cég, amely az adott területre specializálódott.

Egy ilyen partner segíthet optimalizálni ezeket a folyamatokat, amelynek köszönhetően hosszú távon olyan komoly költségeket takaríthatsz meg, amely mellett a megbízott külső cég munkadíja is elenyésző lesz. Professzionális fuvarra vagy raktározásra van szükséged? Ismerd meg a Happ Transport & Logistics szolgáltatásait »

2. logisztikai hiba – a szűk keresztmetszetek elhanyagolása

Minden vállalkozás működésében akadnak úgynevezett szűk keresztmetszetek, vagyis olyan folyamatok, amelyek lassítják és egyben meghatározzák az azt követő feladatok maximális teljesítményét.

Igen gyakori logisztikai hiányosság, hogy a szűk keresztmetszetek felkutatásakor a cégek csak a kulcsfolyamatokra koncentrálnak. Pedig sokszor éppen a legjelentéktelenebbnek tűnő részfeladatok akadályozzák az egész rendszer hatékony működését.

3. logisztikai hiba – a folyamatos ellenőrzés hiánya

A szűk keresztmetszetek elhanyagolásánál csak egyetlen nagyon hibát követhetsz el: ha azt hiszed végleg legyőzted őket. Abban a pillanatban ugyanis, hogy sikerült egy folyamat hatékonyságát növelned, értelemszerűen azonnal egy másik terület lép a helyére. Amelyet optimalizálva újabb plusz költségektől szabadulhatsz meg.

4. logisztikai hiba – a problémák pontatlan meghatározása

Az is sokszor előfordul, hogy bár a vállalkozás keresi és meg is találja – legalábbis úgy véli – a szűk keresztmetszetet a gépezetben, mégsem határozza meg elég pontosan a problémát. Tegyük fel, hogy bútorgyártással foglalkozol és könnyedén el tudnál készíteni akár 50 szekrényt is egy héten, de a legközelebbi beszállító csupán 30 darabra elegendő nyersanyagot képes biztosítani számodra. Bár nagyon úgy tűnik, hogy ő lesz a szűk keresztmetszet, ezért egyértelműnek tűnik a lecserélése.

Azért ne kapkodd el! Megeshet, hogy egy professzionális logisztikai cég havi egyetlen fuvarral pótolni tudná számodra a hiányzó mennyiséget. Mindezt úgy, hogy sokkal kevesebbet kéne fizetned az anyagért és a tranzitdíjért, mintha új beszállítótól vásárolnál. Itt lényegében nem is a jelenlegi partner szűkös kapacitásai jelentik a fő problémát, hanem a figyelembe vett megoldások alacsony száma.

5. logisztikai hiba – az ellátási lánc menedzsment hiányosságai

Bonyolultnak és időigényesnek tűnik a szűk keresztmetszetek felkutatása? Sokan követik el azt a hibát, hogy csak a szállítással és raktározással kapcsolatos feladatokat ellenőrzik, amikor logisztikáról van szó.

Sokkal hatékonyabb megoldás azonban feltérképezni, majd megalkotni egy komplett ellátási lánc menedzsment rendszert, amelyben a fuvarok és a készletek mellett egyszerre látod a:

  • beszerzéseket,
  • disztribúciós folyamatokat,
  • vevőkapcsolati információkat,
  • flottamenedzsmentet
  • és a CRM rendszereket.

A folyamatok átláthatósága nagyban könnyíti a hosszú távú tervezést, így jelentős költségeket takaríthatsz meg a fuvarokkal. Az ellátási láncok menedzsmentjének csúcsa a Just In Time rendszer, nézd meg hogyan alakíthatod ki saját vállalkozásodnál te is »

A cikk következő részében bepillantunk a raktárakba is, és lerántjuk a leplet a készletgazdálkodással kapcsolatos legnagyobb hibákról is.

Professzionális logisztikai szolgáltatásra van szükséged? Kérj ajánlatot most »

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat