Hol a piros? A flottamenedzsment-rendszer előnyei

Kockás füzet, Excel-táblázat, Google Drive és a fejben tartás… Egyik sem teljesértékű megoldás, ha a fuvarok pontos nyomkövetéséről és nyilvántartásáról, egyéb statisztikák naprakész vezetéséről van szó. A logisztika és a szállítmányozás területén működő cégeknek kiváltképp fontos tisztában lenniük azzal, hogy tudják merre járnak a járműveik. Legalábbis akkor, ha nem akarják, hogy az elvárt happy ending helyett füstbe ment terv legyen az adott fuvar vége.

Vannak cégvezetők, akik még ma is úgy gondolják, hogy a rendelkezésünkre álló digitális lehetőségeknek nagyobb a füstjük, mint a lángjuk. Hogy mi állhat a háttérben? Talán a hagyományos módszerekhez való ragaszkodás, a digitális eszközök kezelésében való járatlanság, illetve az a tévhit, hogy bármilyen fejlesztés nagymértékű anyagi befektetést kíván.

Az ilyen kettős megítélésű digitális eszközök és lehetőségek közé tartoznak az úgynevezett flottamenedzsment rendszerek is. Pedig a különböző szolgáltatók rendkívül sokrétű lehetőséget kínálnak havidíjas, előfizetéses vagy más formátumban is.

Persze a flottamenedzsment rendszernek van költsége, de hosszú távon sokkal több hasznot hoz mind a szállítmányozó cégeknek, mind azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tevékenységi körükből adódóan több járművel szelik az utakat.

Flottamenedzsment-rendszer: nem csak nyomkövetésre jó

A hiedelmekkel ellentétben, egy-egy flottamenedzsment rendszer nemcsak arra jó, hogy a regisztrált járműveket nyomon kövesse. A flottamenedzsment rendszer igazság szerint olyan informatikai és technológiai lehetőségek izgalmas halmaza, amely a komplett gépjárműpark komplex menedzselését lehetővé teszi.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Többek között azt, hogy a rendszer gyors, pontos és up-to-date információt szolgáltat a mozgásban – szállításban – lévő jármű helyzetéről. Nemcsak neked, hanem beállítástól függően, akár a megbízónak is, sokkal kényelmesebbé és biztonságosabbá téve ezzel a folyamatot.

Azonban a történetnek itt még nincsen vége, hiszen a biztosított statisztikák segítségével a sofőrök vezető- és pihenőideje is ellenőrizhetővé válik, így nem kell „törvényen kívüli” utaktól és emiatt kiszabott borsos büntetésektől tartani.

A flottamenedzsment rendszerek némelyike az üzemanyagszintet is monitorozza, ahogy arról is automatikus figyelmeztetést küld, ha esetleg a gépjárművezető letér a beállított útvonalról, de az olyan váratlan eseményekről is gyorsan értesülhetünk, mint egy defekt vagy baleset miatti forgalomterelés.

Ezek a rendszerek többségében a műholdas technológián és mobilkommunikáción alapulnak, ezeket ötvözik a modern műszaki megoldásokkal. Nem túlzás azt állítani, hogy ezek az okos rendszerek szinte évről évre folyamatosan fejlődnek, mint a Star Wars-ban a Halálcsillag.

Hazárdjáték helyett kincset érő információk

Ezek – az adott rendszertől és beállításoktól függő – lehetőségek sokkal tervezhetőbbé, biztonságosabbá és szervezettebbé teszik a fuvarozási, fuvarszervezési munkákat, illetve az ehhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységeket is.

Mivel az adatok továbbítása akár kétirányú is lehet, a megbízó oldalán is könnyebbé válhat a fuvar fogadásának megszervezése, vagy ha szükség van rá, akkor a plusz rakodó személyzet biztosítása, vagy az időn túli személyzet megszervezése is.

Összességében, a flottamenedzsment rendszerek alkalmazásával a teljes járműpark fenntartásáról – fogyasztás, működés, karbantartás stb. – és a kollégák optimális munkabeosztásáról, a hatékonyságuk növeléséhez is fontos információkat biztosít.

Ennek köszönhetően olyan kézzelfogható előnyök is járnak a modern járműkövető rendszerek használatával, mint a benzinköltségek vagy például a kollégák adminisztrációs terheinek csökkentése. Végül is, ki az, aki önként és dalolva végzi el az adminisztrációs és bürokratikus feladatokat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat