A hatékony raktárkezelés 3 kulcsterülete és egy meglepetés

Egy dolgot alapvetésnek vehetünk: a hatékony raktárkezelés kulcsfontosságú bármely vállalat logisztikai és ellátási láncának sikeres működéséhez. Azonban ez nem csupán a készletek pontos nyomon követését jelenti, hanem komplett raktári folyamatok optimalizálását, amely hozzájárul a költséghatékonysághoz, az ügyfélelégedettség növeléséhez és a munkaerő hatékony kihasználásához.

Annak érdekében, hogy ez a nemes cél ne hamvába halt remény legyen, ebben a cikkben bemutatunk 3 olyan kulcsfontosságú területet, amelyek optimalizálása segíthet a raktárkezelési folyamatok javításában, pontosabban fogalmazva: azok hatékonyabbá tételében.

Kezdjük a készletgazdálkodás jelentőségével

A készletgazdálkodás alapja a pontos leltár és a készletszintek folyamatos nyomon követése. Az automatizált készletkezelő rendszerek, mint például az RFID és a vonalkód-olvasók, lehetővé teszik a készletek gyors és hibamentes nyilvántartását.

Az ABC-analízis segítségével például prioritásokat állíthatunk fel a különböző termékek kezelésében, így optimalizálva a raktári erőforrásokat. Fontos továbbá a felesleges készletek minimalizálása, amely csökkenti a raktározási költségeket és növeli a hatékonyságot.

Amit a rendeléskezelés területén tehetünk

A rendeléskezelési folyamatok hatékonysága közvetlenül befolyásolja az ügyfélelégedettséget. Az integrált rendeléskezelő rendszerek például elősegítik a rendelések pontos és időben történő feldolgozását. Ezen felül, az egyedi címkézési és csomagolási technikák alkalmazása javíthatja a termékek azonosítását és csökkentheti a hibák számát a szállítási folyamat során.

Munkaerőgazdálkodás: az alfa és az ómega

A munkaerő hatékony tervezése és beosztása elengedhetetlen a raktári műveletek zavartalan lebonyolításához. A képzések és továbbképzések biztosítása növeli a dolgozók motivációját és kompetenciáit.

Ezen felül a technológiai eszközök, mint például a mobil alkalmazások és a wearable technológiák vagy a mesterséges intelligencia alapú innovációk javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát.

Teljesítményoptimalizálás nélkül ez a 3 terület sem lesz hatékony

Mert hiába biztosítja a raktár tulajdonosa a legújabb technológiákat, szoftvereket, ha a folyamatok hatékonysága vagy a munkaerőhiány hátráltja a munkavégzést. Ahhoz, hogy mindhárom területből ki lehessen hozni a lehető legtöbbet, egy olyan keretrendszerre van szükség, ami a komplett működést megfelelő keretek közé helyezi.

A raktárkezelés során például a lean menedzsment és a hat sigma módszertanok alkalmazásával jelentősen csökkenthető a pazarlások és növelhető a műveletek hatékonysága. A teljesítmény értékeléséhez elengedhetetlen a KPI-ok (mint amilyen például az átlagos raktári kapacitás kihasználtsága, a raktári műveletek költsége, a rendelések feldolgozási ideje vagy épp a raktárkészlet forgási sebessége) rendszeres elemzése, mert ez segít a legtöbbet az erősségek és fejlesztendő területek azonosításában.

A lean menedzsment alkalmazása a raktárkezelésben többféle módon történhet, a cél mindig a műveletek hatékonyságának növelése és a vevői elégedettség javítása:

  1. Folyamatok átvizsgálása és optimalizálása:

A raktári műveletek (mint például az áruk beérkezése, tárolása, komissiózása és szállítása) részletes elemzése révén azonosíthatók a felesleges lépések, amelyek nem adnak hozzáadott értéket a folyamatokhaz. Ezeket a lépéseket minimalizálni kell vagy teljesen kiiktatni.

  1. 5S rendszer bevezetése

A 5S (szortírozás, set in order/rendszerezés, szelektív tisztítás, standardizálás, szokás/fenntartás) olyan japán menedzsment technika, amely a munkaterület rendszerezését és tisztán tartását célozza meg, ezzel is csökkentve a hibák és a balesetek esélyét, valamint növelve a munka hatékonyságát.

  1. Just-In-Time (JIT) szállítás

Az éppen időben történő szállítás azt jelenti, hogy a termékeket és anyagokat csak akkor szállítják ki vagy állítják elő, amikor szükség van rájuk, ezzel csökkentve a felesleges készlethalmozást és az ezzel együtt járó többletköltségeket.

  • Munkaállomások ergonómiájának javítása

Az ergonomikus tervezés és a munkaállomások optimalizálása javítja a dolgozók hatékonyságát és csökkenti a munkahelyi balesetek, az ebből eredő sérülések kockázatát. Emellett a fokozott fizikai igénybevételből származó egészségügyi károsodások megelőzésében is segít.

  1. Minőségellenőrzés

A hibák és selejtek csökkentése érdekében erősen ajánlott a minőségellenőrzést a raktári folyamatokba is integrálni. Sokkal célravezetőbb és hatékonyabb lesz a komplett folyamat, ha a minőség ellenőrzés nem utólagos tevékenységként van kezelve.

Végső soron, a teljesítményoptimalizálási taktikák és a lean menedzsment vagy bármely más, cégre szabható keretrendszer alkalmazásával a raktárak képesek javítani az átfutási időt, csökkenteni a készletköltségeket, növelni a dolgozói elégedettséget és összességében javítani az ügyfélelégedettséget is.

Ezekkel a fejlesztésekkel nemcsak a raktárkezelés hatékonysága növekszik, de közvetlenül hozzájárulnak a vállalat versenyképességének és profitabilitásának növeléséhez is. Persze, ha te inkább a kevesebb macerával járó bérraktározás mellett döntesz, abban is tudunk segíteni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat