Mi, mennyi, hova? A készletnyilvántartó rendszer előnyei

A B2B szektorban örökérvényű igazság: akár gyártással, akár termékek forgalmazásával foglalkozik a céged, egy praktikus készletnyilvántartó rendszer előnyeire minden vállalkozásnak szüksége van. Legalábbis akkor, ha az erőforrások észszerű beosztása és a költséghatékonyság a vágyott cél. Szóval, ha neked megfelel, hogy nem tudod, hogy a termékeid alapanyagaiból mennyi áll rendelkezésedre, vagy a slágertermékedhez kapcsolódó kiegészítő termék már inkább a 0 felé konvergál, ez nem a te cikked lesz.

Dagobert bácsit kivéve talán nem sok vállalkozás engedheti meg magának azt a luxust, hogy pazarlóan bánik az erőforrásaival, vagy épp a termékeivel. Legalábbis akkor, ha belegondolunk abba, hogy mekkora veszteség éri a cégeket, amikor egy fontos alapanyag hiánya miatt leáll a termék gyártása néhány napra vagy jobb esetben csak órákra.

Nehezen lehetne veszteségen kívül másnak nevezni azt, amikor nem működnek a gyártósorok és hiába lettek beosztva a kollégák. Vagy amikor a fő termékhez kapcsolódó hasznos kiegészítő éppen elfogyott és az ügyfél nem tudja csomagban megrendelni őket. Például a PS4 mellé sokan vesznek még pluszban 1-2-3 kontrollert és igencsak keserű szájízt hagy a vásárlóban, ha a gép mellé nem tudja ezeket is rögtön megrendelni. Mondhatni az ügyfélélménynek azonnal lőttek.

Hogyan segít a helyzeten a készletnyilvántartó rendszer?

Persze vannak jobb és kevésbé hatékonyabb készletnyilvántartó rendszerek, de általánosságban véve igaz, hogy ezek a platformok olyan technológiák, folyamatok és eljárások kombinációi, amelyek hatékonyan támogatják a raktáron lévő cikkek felügyeletét és karbantartását.

A készletnyilvántartó rendszerek lehetővé teszik a cégek számára, hogy felügyeljék és rendszerezzék termékeiket, legyenek azok nyersanyagok vagy késztermékek, amelyek készen állnak a szállítóknak és a végfelhasználóknak, esetleg boltoknak történő szállításra.

Ha jobban belegondolunk, a vállalkozások készlete általában a cégek egyik legnagyobb volumenű és értékű eszköze, ami rendkívül fontossá teszi a megbízható készletkezelést. Nem túlzás azt állítanunk, hogy a naprakész, pontos és automatizált készletkezelés az ellátási lánc folyamatainak kritikus része. Hogy miért?

Dobpergésre méltó előnyök

  1. Naprakészen nyomon követhető készletek

Amennyiben egy vállalkozás automatikusan nyomon követi a bejövő és kimenő készleteket az ellátási láncon belül, akkor jobb ráhatása lesz a készletei jövedelmezőségére, a csapat és a folyamatok teljesítményére és általános hatékonyságára.

A készletnyilvántartó rendszerek beépítésével a termék teljes életciklusa javul, méghozzá az árképzés, a gyártás / értékesítés, valamint a teljesítés szakaszában egyaránt. Ugyanilyen fontos szerepet tölt be a készletgazdálkodás és a munkafolyamatok, illetve egyéb műveletek gyakorlati megtervezése és megszervezése során is.

  1. Az automatizmus egyszerűsít és időt spórol

A készletnyilvántartó rendszerek segítségével nem kell 3-4 különböző táblázatot figyelni és módosítani ahhoz, hogy tudjuk, hogy áll a szénánk. A rendszerek többsége minden változást automatikusan ment és naprakészen rögzíti a rendelkezésre álló nyersanyagokat / árucikkeket, beállításoktól függően akár az újra rendelésre is figyelmeztet. Mindez nemcsak felgyorsítja, de sokkalta egyszerűbbé is teszi a folyamatokat.

  1. Hatékonyabbá teszi a raktározást

A raktárkezelés és a raktári rend fenntartása minden kereskedő vagy gyártó cég készletgazdálkodásának elengedhetetlen része. Ha a raktárban katonás rend helyett inkább káosz uralkodik, akkor lépnek színre az olyan kellemetlen meglepetések, mint a magas költségek, az elvesztegetett idő, a termelékenységvesztés vagy a kollégák közötti munkamorált rontó általános szervezetlenség.

A jó raktárkezelés kulcsa éppen ezért egy olyan készletnyilvántartó rendszer, amely mindig tudja, hol, miből és mennyi található. Végtére is, amennyiben a csapat nehezen igazodik ki a raktárban, az lelassítja az egész műveletet, fennakadást és késést okozhat a szállításban, megteremti a lehetőségét a készletek megdézsmálásának. Szerencsére egy modern készletnyilvántartó szoftver a raktárkezelési folyamatokat is felgyorsítja, ráadásul könnyedén integrálható a vállalati struktúrákba.

Természetesen nem iszunk bort, hogy aztán vizet prédikáljunk: bérraktározási szolgáltatásunk és az ellátási láncban betöltött szerepünk miatt a HAPP Kft.-nél is a profi készletnyilvántartásban hiszünk. Segítünk a raktározásban is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat