A statisztika szexi – még a logisztikában is!

Minden felelős döntéshozó elgondolkodott már azon, hogyan tehetné költséghatékonyabbá a működését és nyereségesebbé a vállalkozását. Ennek van egy igen egyszerű, de a gyakorlatban a hátunk közepére kívánt módja: a statisztikák nyomon követése és elemzése. Addig azonban, amíg előbbi még csak-csak megvalósul, a rendelkezésükre álló adatok elemzésére már nem sokan fordítanak kellő energiát. Szóval miért ne használnád ki ezt a versenyelőnyt?

Sokan élünk a számok bűvöletében, igaz a többség számára ez inkább a gyarapodó bankszámlát jelenti, nem azt az aprólékos és sokszor valóban halálosan unalmas elemzési folyamatot, ami gyakorlatilag egyenes út a vígan csengő kasszahanghoz.

Pedig könnyen belátható, hogy ha kellő figyelmet és erőforrást csoportosítunk a logisztikai adatok elemzésébe és az alapvető statisztikai műveletek elvégzésébe, az mennyire hatékonyan támogathatja nemcsak a cég digitális fejlődés iránt tett erőfeszítéseit, hanem a folyamatosan hízó bankszámlát is.

Miért fontos a statisztika az ellátási lánc és így a logisztika számára is?

Bár az adatok elengedhetetlenek a folyamatok egyszerűsítéséhez, a témához valamennyire értő alkalmazottak statisztikára fordított idejének 60-70%-a adatgyűjtéssel telik el és mindössze kb. 25%-uk szán időt a számadatok elemzésére és tovább gondolására.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a logisztikai menedzsment jelenleg túlnyomó többségében a manuális, munkaigényes műveletekre támaszkodik, emellett hiányoznak a platformok és folyamatok modernizálásához szükséges adatok, a tehetség és a szakképzettség.

Pedig az Invespcro.com adatai[1] szerint a statisztika igencsak hasznos találmány:

  • A vállalatok 63%-a nem használ semmilyen technológiát az ellátási lánc teljesítményének nyomon követésére.
  • Az ellátási láncban dolgozó szakemberek 81%-a szerint az elemzés fontos lesz a költségek csökkentésében.
  • A jól teljesítő ellátási láncokkal rendelkező vállalatok 79%-a nagyobb bevételnövekedést ér el, mint az ágazata átlaga.
  • Az ellátási láncban résztvevők 73%-a érzékelt nyomást a szállítási képességek javítására és bővítésére.
  • Az optimális ellátási lánccal rendelkező vállalkozásoknak 15%-kal alacsonyabbak a logisztikai és szállítmányozási költségei.

Az adatok természetesen nemzetközi viszonylatban készült felmérés eredményei, de nem túlzás azt állítanunk, hogy a hazai logisztikai és szállítmányozási iparágban is bőven van még hová fejlődni mind a vállalkozások digitalizációja, mind az adatok értő elemzése terén.

Milyen területen jelenthet előnyt az adatok elemzése?

  1. Csökkenti a költségeket és javítja a haszonkulcsot

A statisztikák gyűjtése és elemzése lehetővé teszi, hogy a kollégák értékes adatokhoz férhessenek hozzá és valós idejű betekintést használva, proaktív stratégiákat és folyamatokat hozzanak létre. Ezek az adatok felhasználhatók a működési hatékonyság növelésére, ezáltal a költségek csökkentésére is.

  1. A kockázatkezelés javítása

A kapott adatok minden további nélkül felhasználhatók az üzleti kockázatok mérséklésére, különböző kihívások és veszélyek észlelésére, a kiberbiztonság fokozására. Emellett, az adatok birtokában még azelőtt felkészülhetünk a jövőbeli kockázatokra, mielőtt azok megzavarnák az ellátási lánc működését.

  1. Hatékonyabb, kisebb ellátási lánc létrehozása

A pandémia előtt már akadtak olyan vállalatok, ahol terítékre került a költségek csökkentése mellett például az optimálisabb csomagolás, a hulladékok mérséklése és a fenntarthatóság egyéb formái. Emellett azonban a vállalkozásoknak adatokra van szükségük ahhoz, hogy pontosan nyomon követhessék a raktári folyamatokat és az ügyfelek igényeit is, a megalapozottabb döntéshozatal érdekében.

+1 Felkészülés a jövőre

A logisztika és a szállítmányozás jövője az adatok és a technológia fejlődésén fog alapulni. Azok a vállalkozások lesznek a legjobb helyzetben és fognak piacukon vezető szerepet betölteni, ahol fejlett elemzési eszközökkel minimalizálhatják a kockázatokat, csökkentik a költségeket, valamint működésük környezetre gyakorolt hatását, illetve javítják a munkavállalói elégedettséget. A statisztikák elemzésével a komplett ellátási lánc gyorsabb, hatékonyabb és környezettudatosabb lesz.

[1] Invespcro.com; Lisa Ross: The State Of Supply Chain Management – Statistics and Trends [Infographic] – https://www.invespcro.com/blog/supply-chain-management/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat