A vagányság nem elég: mire van szükség ahhoz, hogy kamionsofőr legyél?

Vagány világutazó, magabiztosan tekeri a kormányt. Nem fél a lóerőktől és attól sem, ha sok tonnát mutat a mérleg. Folyton úton van és azt csinál, amit csak akar. Te ne ess a sztereotipizálás a hibájába: a jogosítvány még nem elég ahhoz, hogy olyan kamionsofőr legyél, aki után kapkodnak a cégek. Ennél kicsit több kell.

Emberek vagyunk, szeretjük a rutint és a sémákat. Emiatt sokszor esünk a sztereotipizálás hibájába, nincs ez másként a kamionsofőr hivatással sem. A kifejezés egyébként nem túlzás: a járművezetés is felelősségteljes hivatás, nemcsak az utazás és a masszív lóerők iránti csillapíthatatlan vonzalomról szól, vagy arról a téves feltételezésről, hogy a méretes járgánnyal bármit is kompenzálnánk.

Ahogy minden szakmának, úgy a kamionsofőri munkának is megvannak a maga kihívásai, szakmai és személyes oldalról nézve is. Ebben a cikkben pont ezeket a skilleket járjuk körbe és bemutatjuk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy valakiből kamionsofőr váljon.

Félreértések a köbön: a kamionsofőr hálás és hálátlan feladatai

A tévhitekkel ellentétben egy kamionsofőr feladata nemcsak annyiból áll, hogy a kiindulási helyről a célállomásra vezesse a rábízott járművet. (Mintha egyébként az olyan egyszerű lenne.) Ennél sokkal összetettebb munkakörről van szó, amely gyakorlati és adminisztrációs feladatokat egyaránt igényel.

Utóbbi, mármint az adminisztrációs feladatok széles skálája kétségkívül a hálátlan aktivitások közé tartozik. Ez az a szükséges rossz, amit a legtöbben a hátunk közepére kívánunk, viszont a megbízó, a vállalkozás és a kamionsofőr biztonsága szempontjából is elengedhetetlenek.

Ilyen adminisztratív feladat például az útinapló szakszerű és pontos vezetése, valamint a szállított áruk átadásának és átvételének teljeskörű adminisztrációja. Időnként pedig – de mára talán ez a ritkább eset – a pénz elszámolása is a feladatok közé tartozik, amennyiben készpénzes fizetéssel valósul meg a csere.

A gyakorlati tennivalókat illetően sem fenékig tejfel az élet: a kamionsofőr feladata a jármű tisztántartása és folyamatos karbantartása, a műszaki állapot folyamatos ellenőrzése is. Szóval nemcsak tekergetni kell a kormányt, főleg akkor, ha a rizikófaktor is szóba kerül.

Például abban az esetben, ha egy fuvar során valamilyen műszaki probléma akad, a lehetőségekhez mérten, a műszaki hibaelhárítás megkezdése is felkerül a tennivalók listájára. Egy-egy ilyen szituáció igencsak próbára teheti a fizikai és műszaki képességeket, illetve a nyelvtudást egyaránt, amennyiben egy külföldi fuvarral adódik gond és szerelőt kell hívni a járműhöz.

Ezek mellett természetesen a kamionsofőr elsődleges feladata a rakomány vagy jármű adott helyszínre történő szállítása a megadott határidőn belül, sérülésmentesen. Emellett a kamionsofőr feladata többek között az is, hogy megfelelő szakértelemmel irányítsa az árukészlet ki- és berakodását, valamint a rakomány biztonságos rögzítése is mielőtt nekivágna a kilométereknek.

Ami a száraz tényeket illeti: milyen papír kell ahhoz, hogy kamionsofőr legyél?

A jogosítványokat illetően a „B”, „C”, „C+E” kategóriás jogosítványok megléte ajánlott, attól függően, hogy hány tonnás járművet szeretne a kamionsofőr maga alatt tudni. A jogosítványokon felül szükség lesz még a GKI-re – azaz a gépjárművezetői képesítési igazolványra –, PÁV I vagy PÁV II-re.

Ez egy pályaalkalmassági vizsgálat, kifejezetten a közúti közlekedésben résztvevő járművezetők képességfelmérésére és alkalmazkodóképességének felmérésére szabva. Ezek mellett pedig a digitális tachográf kártya és bizonyos esetekben az erkölcsi bizonyítvány (DIDb kártya) képezi az alapfelszerelés részét.

Azonban vannak olyan speciális esetek vagy rakományok, amelyek speciális tudást igényelnek. Például, ha van olyan bátor kalandor, aki a veszélyes áruk szállítását is bevállalja, ehhez ADR bizonyítványra lesz szükség, míg a hűtést igénylő vagy csomagolatlan áru szállítása során az egészségügyi kiskönyv megléte a perdöntő tényező. Nemzetközi viszonylatban pedig – főleg EU-n kívüli szállítás esetén – az útlevél elengedhetetlen fontosságú.

Nem egy 9–17 óráig tartó munka: ezek az ajánlott személyes kompetenciák

Akár belföldön teljesít a kamionsofőr szolgálatot, akár nemzetközi vizekre evez, mindkét esetben elmondható, hogy különleges személyes tulajdonságokkal kell rendelkezzen. Hiszen a nagyértékű járművön és a közlekedésben résztvevők biztonságán felül, a rakomány iránt is felelősséggel tartozik.

Ahhoz, hogy jól boldoguljon és stresszmentesen tudja élvezni, amit csinál, ideális esetben legalább 1 idegen nyelvet jól beszél – de még jobb, ha többet –, türelmes és a problémamegoldó-, valamint az előrelátóképessége is fejlett. Fontos, hogy gyorsan és rugalmasan tudjon alkalmazkodni a változó körülményekhez, legyen szó az időjárásról, a domborzati viszonyokról vagy az emberek hozzáállásáról, a határátlépés során esetleg felmerülő problémákról.

Ezen felül fontos a monotóniatűrő képesség is, hiszen az országhatárokon átívelő fuvarok azért egy idő után korántsem lesznek annyira izgalmasak, mint kezdetben. És akkor a jó tájékozódási és kommunikációs képességekről, valamint a kiemelkedő felelősségtudatról még nem is beszéltünk, ahogy a jó fizikumról sem. Mert a tévhitekkel ellentétben, hiába a kamionsofőré a legjobb kilátás, nem csak ülnie kell a fuvar során.

Belföldi ésvagy nemzetközi fuvarozó partnert keresel? Keress minket bizalommal, évtizedes tapasztalatunk van a külföldi és belföldi szállítmányozás terén!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat