Az AI térnyerése a logisztikában – 1. rész

A logisztika területe az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül: a kétezres években az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése, majd 2022-ben kisebb-nagyobb visszaesés következett. Ennek nyomán az egyszerűbb és optimalizált folyamatok iránti igény még fontosabbá válik azzal párhuzamosan, ahogy a fogyasztók elvárásai fejlődnek, és a vállalkozások igyekeznek eligazodni a szezonális csúcsok és mélypontok között. Itt jön képbe az Artificial Intelligence (AI), vagyis a mesterséges intelligencia, mint egyfajta game changer, innovatív megoldásokat kínálva a logisztikai ipar előtt álló kihívásokra.

Az AI szerepe a logisztikában végső soron az, hogy racionalizálja a műveleteket a rendelésfeldolgozás, a készletkezelés, az ellátási lánc és a disztribúció terén, hogy jobb felhasználói élményt nyújtson.

Használható rutinfeladatok automatizálására a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése és a jobb ügyfélszolgálat érdekében. Az AI az e-kereskedelmi logisztikában a csomagok valós idejű nyomon követését és felügyeletét is biztosítja, ami javítja az általános ügyfélélményt. Ezen kívül az AI felgyorsítja az adatelemzést, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy okos döntéseket hozzanak és javítsák működésüket.

Miért ilyen hasznos az AI a logisztikában?

A mesterséges intelligencia nagy mennyiségű adatot képes feldolgozni és szűrni, amiből előrejelzéseket lehet készíteni az intralogisztika jövőbeli fejlődésére vonatkozóan. Bizonyos cikkek meghatározott sorrendbe helyezése vagy az utazási időt minimálisra csökkentő komissiózási útvonalak kiválasztása csak kettő a raktári műveletek optimalizálásának lehetőségei közül.

Összességében elmondható, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása az e-kereskedelmi logisztikában egyre fontosabbá válik a mai rohanó üzleti környezetben, azonban a kutatások azt mutatják, hogy a logisztikai területen nem mindenki áll készen az AI-alapú stratégiák elfogadására.

Az AI felhasználásai a logisztikában

  1. Prediktív karbantartás

Csökkenti az állásidőt: azáltal, hogy a problémákat még azelőtt azonosítja, hogy azok súlyossá válnának, a mesterséges intelligencia segíthet a vállalkozásoknak elkerülni a gépek és rendszerek nem tervezett leállását, ami költséges lehet a termelékenység és a bevétel elvesztése szempontjából.

Azonosítja a problémákat, mielőtt azok előfordulnának: a mesterséges intelligencia képes észlelni a mintákat és azonosítani a problémákat, segít elkerülni a berendezés meghibásodását, a nem biztonságos munkakörülményeket és a sürgősségi javításokat/cseréket, amelyek jelentősen drágábbak lehetnek, mint a megelőző karbantartás. A mesterséges intelligencia figyelmeztető mechanizmusként is használható, ha a címek vagy más adatpontok nem megfelelően vannak feltüntetve.

Javítja a berendezések élettartamát: a karbantartási igények korai felismerésével az AI segíthet a vállalkozásoknak meghosszabbítani berendezéseik élettartamát, csökkentve a költséges cserék szükségességét, valamint javítani a logisztikai műveletek általános hatékonyságát és eredményességét.

A prediktív elemzés alkalmazása a logisztikai szektorban egyre fontosabbá válik, mivel a vállalkozások a költségek csökkentésére és a hatékonyság javítására törekszenek. Az adatok elemzésére és a karbantartási igények előrejelzésére szolgáló mesterséges intelligencia segítségével a vállalkozások még azelőtt kezelhetik a problémákat, hogy azok befolyásolnák a működést és a termelékenységet.

  • Fulfillment

Rendelések feldolgozása: megrendelések fogadása, ellenőrzése és leltári rendszerek frissítése. A mesterséges intelligencia a folyamat korai szakaszában megjelenik a rendelési adatok hibaazonosításában, és képes például felismerni azt, ha egy rendelés szokatlan cikk-kombinációt vagy helytelen címet tartalmaz. Azáltal, hogy észleli azokat a mintákat és anomáliákat, amelyek a jövőbeni rendelések esetleges hibáit jelezhetik, segíthet csökkenteni a rendelések teljesítésében előforduló hibákat, ami jobb vevői elégedettséget és kevesebb visszaküldést vagy reklamációt eredményezhet.

Komissiózás és csomagolás: a megrendelt áruk felkutatása, becsomagolása és szállításra való előkészítése. Itt az automatizált módszerek csökkenthetik az emberi hibákat és optimalizálhatják a raktári hatékonyságot azáltal, hogy egyszerre gyűjtik össze ugyanazon a helyen lévő termékeket, akár több megrendelés esetén is.

Szállítás: a mesterséges intelligencia a szállítás során optimalizálja a szállító kiválasztását, a szállítási útvonalakat, a csomagok címkézését, a szállítás megszervezését és a termékek ügyfélhez történő elküldését, valamint a szállítmány állapotának nyomon követését és a lehetséges késések vagy problémák azonosítását.

  • Útvonaloptimalizálás

Csökkenti az üzemanyagköltségeket: a leghatékonyabb útvonalak azonosításával a mesterséges intelligencia segíthet a vállalkozásoknak csökkenteni az üzemanyagköltségeket, ami jelentős terhet jelenthet a logisztikában.

Javítja a kézbesítési időket: a leggyorsabb és leghatékonyabb útvonalak kiválasztásával az AI segíthet a vállalkozásoknak javítani a kézbesítési időket, ami növelheti az általános ügyfélélményt.

Növeli a sofőr biztonságát: a mesterséges intelligencia az útvonalak optimalizálására használható olyan tényezők alapján, mint az útviszonyok és az időjárás, ami hozzájárulhat a vezető biztonságának fokozásához.

Összességében az AI használata az útvonal-optimalizálásban egyre fontosabbá válik a logisztikában. Az adatok elemzésére és az útvonalak optimalizálására használt mesterséges intelligencia használatával a vállalkozások időt és pénzt takaríthatnak meg, miközben javítják az általános kézbesítési élményt.

Az AI logisztikai előnyeinek itt még nincsen vége, sorozatunk második részében folytatjuk a sort! Addig is nézd meg szolgáltatásainkat és válaszd ki a neked megfelelő logisztikai-raktározási folyamatot.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat