A legfontosabb tudnivalók a veszélyes hulladékok szállításáról

A veszélyes áruk előállítását, tárolását és fuvarozását is szigorú előírások szabályozzák. A hulladékok elszállítását önerőből sokszor igen költséges megoldani a vállalkozásoknak, ezért érdemes inkább profi partner segítségét kérni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a veszélyes áruk fuvarozásáról.

Bárki szállíthat veszélyes hulladékot?

Nem. A veszélyes hulladékok szállítása csak a törvény által meghatározott jogszabályok és nemzetközi szabályzatok (például ADR és RID) előírásai szerint végezhető. A fuvarozás során speciális járművekre és eljárásokra van szükség, éppen ezért engedélyhez kötött.

Veszélyes hulladék szállításához szükséges engedélyek

Egy cég csak akkor fuvarozhat veszélyes hulladékot, ha előzetesen megkapta a belföldi hulladékszállítási engedélyt a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől.

Ez még a tapasztaltabb vállalkozók számára sem egyszerű feladat, hiszen a fuvarozóra számos kötelezettség hárul. Az időigényes és igencsak drága rendszer kiépítésénél ezért sokkal költséghatékonyabb megoldás a veszélyes hulladékok szállítását egy professzionális logisztikai partnerre bízni.

A veszélyes hulladék szállítására vonatkozó kivételes szabályok

Kis mennyiségű hulladék esetén a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a vállalkozó a Környezetvédelmi hatóság engedélye nélkül szállítson a saját telephelyei közt, a gyűjtőhelyre vagy a kezelőhöz. A veszélyes áru súlya azonban ekkor sem haladhatja meg az 500 kg/év mennyiséget, és a cégnek ebben az esetben is rendelkeznie kell:

–       az előírásoknak megfelelő járművel,

–       veszélyes hulladékok szállítására való jogosultsággal.

A veszélyes hulladékszállítással partnert megbízó vállalkozás kötelezettségei

A törvények a veszélyes hulladékok fuvarozásának egész menetét, így a termelő kötelezettségeit is pontosan meghatározzák:

–       a keletkezett hulladékot minősíteni és EWC kód alá kell sorolni,

–       ezután fuvarozásra alkalmassá kell tennie és előkészítenie,

–       a csomagoláson a megfelelő kísérőjegyet is fel kell tüntetnie,

–       közölnie kell a szállítóval a szükséges adatokat és információkat,

–       át kell adnia a szükséges okmányokat.

A veszélyes hulladék szállítását végző cég kötelezettségei

–       A szállítási okmányokat, majd a rakományt és a járművet is ellenőriznie kell.

–       A szállítási dokumentumokban meghatározott csomagolásban, állapotban, mennyiségben és összetételben, biztonságosan kell az árut a célállomásra juttatnia.

–       A fuvar során oda kell figyelnie, hogy a hulladék ne szennyezze a környezetet.

–       Ha ez mégis megtörténne, akkor gondoskodnia kell a környezet eredeti állapotának visszaállításáról.

Professzionális logisztikai szolgáltatásra van szükséged? A Happ Transport & Logistics vállalja EWC kód alá eső speciális hulladékok szállítását is, kérj ingyenes ajánlatot most »

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Tartalomjegyzék

HAPP is a corporate group that has been helping to deliver your company's products to the whole of Europe for generations with the use of more than 130 vehicles.

Contact