HAPP: Hűtést igénylő áru szállítása biztonságosan, télen-nyáron

A hűtött és fagyasztott áruk szállítása mindig is kiemelt odafigyelést igényel, hiszen a nem megfelelő szállítás közben megromló áru komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Éppen ezért, a hűtési lánc fenntartását a NÉBIH is fokozott figyelemmel követi és akár a szállítás közben is ellenőrzi a szabályok betartását. De miért és mire érdemes odafigyelni hűtést igénylő áruk szállításával kapcsolatban?

Éttermek, bárok, pékségek és más kiskereskedelmi egységek – boltok – számára a hűtést és fagyasztást igénylő áruk szállítása és tárolása mindig is kihívást jelentett. Tovább növeli e termékkörök szállításának biztonsági kockázatát a nyári időszakban tapasztalható rekkenő hőség, hiszen a magas hőmérséklet nemcsak az áru minőségére lehet káros hatással.

A szállítás közben megromlott élelmiszer azon felül, hogy anyagi károkat okoz a megrendelőnek, a vásárlókat is negatívan érinti. Az ételmérgezés, szalmonella például csak egy a várható következmények közül, amit a technikailag és / vagy szakmailag nem kellően felkészült szállítás során tapasztalhatunk meg.

Mire kell odafigyelni a hűtést és fagyasztást igénylő áru szállítása során?

Az élelmiszerek szállítására vonatkozóan jelenleg is az Európai Parlament és Tanács egy 2004-es rendelete[1], valamint az Európai Uniós útmutatás alapján kialakított hazai NÉBIH szabályozás a mérvadó[2].

Ennek alapján élelmiszerek szállítása során a következőkre kell odafigyelni:

 • az élelmiszerek szállítására használt szállító járműveket és szállítótartályokat tisztán és jó állapotban kell tartani, valamint rendszeresen kell fertőtleníteni,
 • az élelmiszerek szállítására használt szállító játműveket és szállítótartályokat más áruk fuvarozására nem szabad használni, amennyiben egyidejűleg többféle élelmiszer szállítására kerül sor, megfelelő elválasztást kell biztosítani,
 • az élelmiszerek szállítójárműben történő elhelyezése során arra kell törekedni, hogy bármilyen szennyeződés kockázatát a lehető legkisebbre csökkentsék.

Ami a hűtést és fagyasztást illető termékeket illeti:

„Szükség szerint az élelmiszerek szállítására szolgáló járműveknek és/vagy szállítótartályoknak alkalmasnak kell lenniük arra, hogy az élelmiszereket megfelelő hőmérsékleten tartsák, valamint, hogy lehetővé tegyék e hőmérsékletek figyelemmel kísérését.”

Illetve:

„A szállító jármű és/vagy szállítótartály biztosítsa a megfelelő hőmérsékletet a szállítás teljes ideje alatt. A hűtött és gyorsfagyasztott termékek esetében a szállítási időt a hűtőtér kapacitása, illetve a raktérben (szállítótartályban) biztosítható hőmérséklet határozza meg.

A berakodás megkezdése előtt meg kell győződni a raktér és a termékek megfelelő hőmérsékletéről:

 • hűtött termékek: 0 – +5 °C vagy a gyártó által meghatározott hőmérséklet,
 • tőkehúsok esetében 0 – +7 °C,
 • belsőségek esetében 0 – +3 °C,
 • baromfi termékeknél 0 – +4 °C,
 • nagyvad esetében 0 – +7 °C
 • apróvadak esetében 0 – +4 °C
 • friss halászati termékeknél az olvadó jég hőmérsékletét megközelítő hőmérséklet,
 • gyorsfagyasztott termékeknél -18 °C alatt,
 • fagylalt -8 °C vagy alacsonyabb hőmérséklet.

Termoszláda, hűtőláda stb. használatakor az útvonal tervezéséhez a hőntartást biztosító eszközök használati utasítását, a szállítási időt és a légtér nagyságát figyelembe kell venni. A termoszláda hőtartó képességét annak forgalmazója tanúsítvánnyal vagy a tárolási kísérleti eredmények írásos dokumentációjával igazolja. Hideg és meleg étel azonos raktérben egyidejűleg csak akkor szállítható, ha a kétféle hőmérsékleti igény a szállítás alatt biztonságosan megtartható.”

Kockázatok nyáron: fontos az állandó hőmérsékleten tartás

A nyári kánikulában az egyik legnagyobb veszély az élelmiszerszállítás során az, ha megszakad az állandó hőmérsékleten tartás és a folyamatos hűtőlánc. Amennyiben ez megtörténik, akkor az áru romlásnak indul és olyan káros anyagok – például toxinok – termelődnek, amelyek fertőzésekhez és a fentebb már említett ételmérgezéshez, például szalmonellához vezetnek.

Ennek elkerülése érdekében a termék előállítását követően egészen a felhasználásig szükség van a termék hőmérsékletének állandó fenntartására, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szállítás és a raktározás folyamán is biztosítani kell a szükséges hőmérsékletet, valamint a leggyorsabb útvonalon, a lehető legrövidebb idő alatt kell leszállítani az árut.

Ezen felül a termékekről úgynevezett hűtőlapot kell vezetni, fel kell tüntetni rajta az egyes termékek maghőmérsékletét, amelyet a berakodás és a kirakodás során is ellenőrizni szükséges, ahogy a jármű tisztaságát és a csomagolás sértetlenségét is.

[1]  Európai Parlament és a Tanács: Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32004R0852

[2] NÉBIH; Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához – https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21392/2018_GHP_2_kiadas_online.pdf/53bef22b-c3d2-2a7f-cd7e-307ad586db21

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Tartalomjegyzék

HAPP is a corporate group that has been helping to deliver your company's products to the whole of Europe for generations with the use of more than 130 vehicles.

Contact