Hallottál már a zöld szállítmányozás fogalmáról?

A zöld szállítmányozás viszonylag új fogalom a szállítmányozás és logisztika területén, de ez nem túl meglepő megállapítás. Végső soron nem egy szomszéd nője mindig zöldebb című előadásra kell gondolnunk, sokkal inkább egy olyan kihívásra vagy szemléletmódra, amit az egyre jobban felpörgő gazdaság környezetre gyakorolt hatása hívott életre.

Nem meglepő módon ugyanis a gazdaság folyamatos növekedése globális szinten és a nemzetközi kereskedelem bővülése jelentős nyomást gyakorol a környezetre. Különösen a szállítmányozási szektorra, amely jelentős mértékben hozzájárul a károsanyag-kibocsátáshoz.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint a közlekedési szektor adja a üvegházhatás kialakulását indukáló gázok globális kibocsátásának mintegy 14%-át. Ebben a kontextusban a zöld szállítmányozás, mint fenntartható logisztikai megoldás, kulcsfontosságú szerepet játszik a károsanyag-kibocsátás csökkentésében és a fenntarthatósági kérdések előmozdításában.

De mi is az a zöld szállítmányozás?

A zöld szállítmányozás gyakorlatilag olyan szállítási és logisztikai megoldásokat foglal magában, amelyek minimalizálják a környezeti lábnyomot és csökkentik a károsanyag-kibocsátást.

Ilyen infrastrukturális fejlesztés lehet például az, ha egy cég az alternatív üzemanyagok használata mellett teszi le a voksát, illetve az energiahatékony és elektromos járművekre való átállás ide tartozhat.

Az elektromos járművek beszerzésénél talán kevésbé költséges megoldás lehet a szállítási folyamatok optimalizálása és az újrahasznosított, esetleg FSC – fenntartható erdőgazdálkodásból – anyagok felhasználása a csomagolásban.

Milyen előnyöket és kihívásokat kínál a zöld szállítmányozás?

Bár a szállítmányozásban és a logisztika iparban tevékenykedő cégek többsége egyelőre nincsen felkészülve arra, hogy megfeleljen minden kritériumnak, érdemes porondon tartani a kérdést. Nemcsak azért – bár talán ez lenne az egyik legfontosabb szempont -, mert ezzel a jövő generációinak teszünk jót, de világszerte és például az Európai Unióban is megfigyelhető a tendencia, hogy a gazdasági szereplőktől is elvárják a környezet védelmét.

A zöld szállítmányozás előnyei közé pedig olyan megkerülhetetlen, pozitív tulajdonságok tartoznak, mint a károsanyag-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás csökkentése, ami nem csak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem gazdasági előnyöket is kínál a vállalatok számára az üzemanyagköltségek csökkenése révén. Emellett a fenntarthatóság szempontrendszerének alkalmazása a versenyképesség mellett a cég márkaismertségét és megítélését is javíthatja.

Ugyanakkor az is világos, hogy a zöld szállítmányozásra való átállást számos kihívás is nehezíti, főleg, ami a széleskörű bevezetését illeti. Ezek közé tartozik a kezdeti beruházások magas költsége, például az elektromos járművek és a telephelyen belüli töltőinfrastruktúra kialakítása, valamint a szabályozási és piaci akadályok. Ezen kívül a fenntartható technológiák fejlesztése és a megfelelő üzemanyag-ellátási láncok kialakítása időigényes folyamat.

Egy fecske nem csinál nyarat, de…

Ennek ellenére: nem szabad lebecsülni a vállalatok szerepét. A cégek ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszanak a zöld szállítmányozási megoldások előmozdításában. A károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében a cégeknek előbb-utóbb integrálniuk kell az olyan fenntarthatóságot célzó technikákat az üzleti modelljükbe, mint például az útvonaltervezés optimalizálása, a flotta modernizálása és az alternatív üzemanyagok használatával.

Szerencsére vannak már olyan cégek, akik jó példával járnak elől és a fenntarthatóság előmozdítása érdekében számos vállalat már lépéseket tett. Például a DHL, a globális logisztikai óriás, bevezette a GoGreen programot, amelynek célja a logisztikai láncból származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. A vállalat célja, hogy 2050-re nullára csökkentse környezeti lábnyomát.

Ebből a példából is látszik, hogy talán számos kihívás áll még előttünk ezen a téren, a technológiai innováció segítségével, a szemléletmód megváltoztatásával és a stratégiai partnerségek révén lehetőség nyílik a szállítmányozási szektor átalakítására úgy, hogy az a környezetvédelemnek és a fenntarthatóságnak is jót tegyen.  

A zöld szállítmányozás felé való elmozdulás nemcsak, hogy csökkenti a környezetre gyakorolt káros hatásokat, hanem hozzájárul a gazdaságok fenntartható növekedéséhez is, megteremtve ezzel egy zöldebb, tisztább és élhetőbb jövőt mindannyiunk számára. Nekünk, logisztikai és szállítmányozási partnereknek pedig az a dolgunk, hogy lehetőségeink szerint, minél felelősségteljesebben gondolkodjunk a kérdésről.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat