Kik dolgoznak egy raktárban? A leggyakoribb raktáros munkakörök!

A megfelelő minőségű raktározás során számtalan olyan feladat van, melyek elvégzése különféle képességeket, végzettségeket és felkészültséget kíván meg. Ha a láncszem egyik fogaskereke hiányzik, vagy nem elég felkészült, az a hatékony és gyors munkavégzést akadályoztatja. A raktárhelyiségben kialakuló káosz elkerülése érdekében érdemes megnézni, hogy melyek a leggyakoribb raktáros munkakörök, amelyekkel találkozhatunk.

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, a raktározás nem olyan könnyű feladat, mint amilyennek első ránézésre gondolná az ember. A raktározás megszervezése, a kialakult rendszer átlátása, a raktárkészletek nyomon követése és az árukészletek folyamatos fogadása, illetve szállításra összekészítése mind olyan feladat, ami nemcsak fizikai erőnlétet, de bizonyos esetekben szakképzettséget is kíván az ott dolgozóktól. 

Kik gondoskodnak a raktározás gördülékenységéről?

A raktárhelyiség és a benne tárolt árukészletek mennyiségétől, valamint az áruk típusától függően, 4 főbb munkakört különíthetünk el egymástól. 

  • Raktárvezető

Gyakorlatilag a telephely szíve és lelke. A segítségével áll fel minden nap az a rendszer, amely lehetővé teszi az árukészletek szakszerű tárolását, mozgatását, szállítását. Logisztika iránti affinitása megkérdőjelezhetetlen, ráadásul az ő vállán nyugszik a munkarend megszervezése, a raktározásra vonatkozó szabályok betartatása és a raktári rendszer, infrastruktúra fejlesztése. 

A raktárvezető felel a raktár megfelelő működtetéséért, ezért sokrétű tapasztalatot és tudást igényel a pozíció. Emellett a neki felelő kollégák irányítása miatt fontos, hogy tapasztalt vezetői képességei legyenek, leginkább azért, mert nemcsak erkölcsi, hanem anyagi felelőssége is van a rábízott árukészletekkel, raktárhelyiséggel kapcsolatban.

  • Raktáros

A raktáros kollégák feladata szintén sokrétű, majd’ minden olyan tevékenységet magába foglal, ami a raktár napi működtetéséhez szükséges. Az ő feladatuk a raktárba beérkező áruk fogadása és szakszerű átvétele, a raktári rendnek megfelelő elhelyezése, vagy éppen ellenkezőleg, a kiszállításra váró árukészletek és a kiszállítás előkészítése.

Ezeken felül fontos, hogy ne csak ismerje, hanem alkalmazni is tudja a speciális tárolást igénylő áruk – például élelmiszer – kezelési és tárolási szabályait. De például a tárolóhelyek és tárolóeszközök, valamint a berendezések és informatikai eszközök műszaki állapotát / működőképességét is 

  • Raktári adminisztrátor

A raktári adminisztrátor feladata, hogy elvégezzen minden olyan adminisztratív feladatot, amely az áruk be- és kitárolásához szükséges, illetve kezelje a raktározáshoz kapcsolódó dokumentumokat. Feladati közé tartozik például az eszköznyilvántartó és fogyóeszköz nyilvántartó rendszerek, a készletnyilvántartó rendszer kezelése és használata is. 

  • Raktári segédmunkás

Az esetek többségében a raktári segédmunkás azokat a feladatokat végzi el, amelyek nem igényelnek különösebb szakképzettséget, viszont kiemelten fontos a jó fizikai kondíció. Ezen feladatok közé tartozik például az áru rakodása és mozgatása – ehhez például kifejezetten hasznos lehet a targoncavezetői vizsga megléte.

Alapvetően ez a 4 főbb munkakör különíthető el egymástól a raktározás során, de természetesen ezek a munkakörök és a közöttük lévő feladatmegoszlás a felmerülő igények, a raktározott áruk jellege vagy a raktár nagysága miatt módosulhat is. Élelmiszerraktár esetében például minden kollégának fontos, hogy legyen egészségügyi kiskönyve.

Persze vannak még olyan pozíciók a raktározáson belül, amelyek nem közvetlenül a raktározási folyamatokhoz kapcsolódnak, mégis elengedhetetlen a meglétük. Az egyik ilyen például a takarító feladatköre, akinek – nem meglepő módon – a raktár és a hozzá kapcsolódó helyiségek tisztán tartása a feladata, hiszen a tisztaság is rendkívül fontos szerepet játszik a tárolt árukészletek minőségének és állagának megóvása érdekében.

Ehhez hasonlóan fontos pozíció a biztonsági őröké is, akik 0-24 órában a raktárhelyiségben tárolt árukészletek biztonságára figyelnek. Ahogy látható, egy raktár biztonságos és megfelelő színvonalú üzemeltetéséhez képzett és megbízható szakemberekre van szükség. 

Amennyiben a vállalkozása gyakran küszködik fluktuációs gondokkal, esetleg a költségek megtakarítása érdekében a munkabéreken tud spórolni, a raktározás kiszervezése lehet a hatékony megoldás. Ne feledje: a HAPP Kft. 20 000 négyzetméretes, fedett polcos raktárrendszerrel és 24 órás őrzéssel járul hozzá vállalkozása sikeréhez.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat