Amit sokan kevernek: mi a különbség a fuvarozás és a szállítmányozás között?

Ne vess magadra, ha eddig keverted a fuvarozás és a szállítmányozás fogalmát. Habár a két dolog szorosan összekapcsolódik, azonban koránt sem jelenti ugyanazt. Itt az ideje, hogy rendet tegyünk a fogalmak között. 

Ne keverd a szezont a fazonnal!

Amennyiben te is bátran használod a fuvarozást és a szállítmányozást szinonimákként, itt az ideje hogy pro szintre lépj és megértsd a kettő közötti különbséget. Való igaz, hogy a két fogalom szoros kapcsolatban állnak, azonban nem felcserélhetőek egymással. A szállítmányozás inkább háttérmunkát jelent, míg a fuvarozó a fizikai megvalósító. 

Mi a szállítmányozás?

A szállítmányozás a logisztika egyik ágának tekinthető. A szállítmányozó a „gépezet agya”, aki a háttérben megtervezi a fuvar leghatékonyabb módját, biztosítja a fuvarozáshoz szükséges feltételeket és képviseli a megbízó érdekeit. 

„A szállítmányozás az árutovábbítás folyamatának megszervezése, melynek célja, hogy a küldemény a lehető legkisebb költséggel, a legbiztonságosabban, a megfelelő időben a legoptimálisabban jusson el a rendeltetési helyére”. A szállítmányozás tehát nagyon sokrétű, mentális kapacitást igénybe vevő feladat. No, nem mintha a fuvarozás olyan nagyon egyszerű lenne, de lássuk be, van különbség a kettő között. 

Mit csinál egy szállítmányozó?

A szállítmányozó először is megismeri a megrendelő igényeit, majd megalkotja a legoptimálisabb megoldást az áru A pontból B pontba való eljuttatására. Ehhez tudnia kell, hogy milyen árut, honnan hová, mennyi idő alatt, milyen kondíciókkal kell eljuttatnia. Mivel egy jó szállítmányozó tisztában van a közlekedési infrastruktúra naprakész információival, az ügyfél számára a lehető legjobb megoldást kínálja az áru szállítására. 

A szállítmányozónak emellett nem csak magas kvalitásokra, hanem a feladat ellátásához szükséges közlekedési, fuvarjogi, földrajzi ismeretekre és jó kapcsolati hálóra is szüksége van. A szállítmányozás összességében hatalmas területet fed le, amit igen hosszú lenne most leírni. Térjünk azonban át a fuvarozás témájára.

Mi a fuvarozás?

A fuvarozás a szállítmányozás mondhatni ellentéte. Azt a műveletet jelöli, amelyet az áru fizikai mozgatása érdekében végzünk el. A fuvarozás akkor kezdődik, amikor felvesszük az árut, majd elszállítjuk azt a meghatározott helyre. A fuvarozásnak több fajtája is van, mint amilyen a közúti-, vízi-, légi-, vagy a vasúti fuvarozás.  

Ezeken a válfajokon belül is számtalan ág létezik, mint például a közúti fuvarozáson belül a nemzetközi fuvarozás. A közúti fuvarozás egyébként a szállítás legelterjedtebb formája, amit furgonokkal, kamionokkal, tartálykocsikkal, vagy hűtőkamionokkal bonyolítanak le. A rendszerben fontos szereplők még a sofőrök, illetve a rakodást végző személyek is. 

Progresszív a szféra?

Gondoltad volna, hogy a fuvarozás és szállítmányozás az ókori időkig nyúlik vissza? Az akkoriban leggazdagabb emberek általában olyan kereskedők voltak, akik saját költségükre és rizikójukra küldtek árut egyik pontról a másikba. Az idők során a logisztika rengeteget fejlődött, a XIX. században pedig a gőzgép és a dízelmotor megjelenésével még nagyobbat lépett előre a terület. 

A fuvarozási feladatok egyre sűrűbbé váltak, ami egyre professzionálisabb cégek megjelenését hozta magával. Ennek hatására újabb és újabb területek kapcsolódtak be a szállítmányozásba és fuvarozásba.  

A fent felsorolt feladatok ellátása azonban nem kis feladat, érdemes alaposan utánajárnod, ha valóban jó szállítmányozót vagy fuvarozót keresel. Azt azért eláruljuk, hogy a HAPP ínycsiklandó megoldásokat kínál, amelyekkel érdemes megismerkedned!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat