Eszik-e vagy isszák: mi a komissiózás és a szerepe a raktározásban?

Újabb idegen eredetű szó, ami nemcsak megfoghatatlannak tűnik, de kicsit nehéz is tisztába tenni. Pedig, ha a dolgok jól megérdemelt mélyére ásunk, azt látjuk, hogy vannak olyan munkafolyamatok a raktározás során, amelyek egyszerűen elengedhetetlenek ahhoz, hogy ne fulladjon káoszba a jól felépített rendszer. És, hogy az áruszállítás is a lehető legzökkenőmentesebb legyen. Nos, a komissiózás pontosan ilyen feladat. 

Az biztos, hogy időnként a logisztikát illetően is jól jönne egy Tekergők Térképe. Ahogy a megbűvölt pergamendarab Harry Potternek és barátainak nyújtott biztos iránymutatást a Roxfort mágikus falai között, úgy a logisztika is megérdemelné a maga térképét. 

Számtalan olyan területe van a logisztikának, ami ugyan könnyedén összezavarja a külső szemlélőket, mégis jelentős szerepet játszik abban, hogy akár a boltba, akár magához a végfelhasználóhoz időben és épségben odaérjen az az áru, amit megrendeltek. Ezen folyamatok közé tartozik például a komissiózás is. 

Amikor a komissiózás is felkerül a térképre

Summa summarum: a komissiózás gyakorlatilag az árugyűjtés speciális módját jelenti, hiszen egy jól felépített raktári rendben nem ad hoc módon tároljuk és mozgatjuk az árukat, hanem szigorú, átlátható és teljesen nyomon követhető rendszerben. 

Dióhéjban a folyamat úgy néz ki, hogy a raktárban lévő árukészletből a komissiózó – a folyamatot lebonyolító varázsló – az előre megadott megrendelések szerint kezdi el a szükséges áruk kigyűjtését és összeválogatását. Amennyiben webáruházról van szó, akkor például a kigyűjtött áruk megrendelésenkénti összeállítását is jelentheti. 

A komissiózás célja egyébként az, hogy a megrendelő – legyen az a viszonteladó, a bérraktározást igénybe vevő cég, vagy maga a végfelhasználó – igényeinek megfelelő összetételű és méretű küldeményeket készítsen össze a raktár tárolóterében. De ezt nevezhetnénk akár a muglik Szükség szobájának is.

Persze a komissiózás azért nem ilyen egyszerű: lehet egy, de kétlépcsős folyamat is

Nem meglepő módon, a komissiózást is többféleképpen lehet elvégezni. Hogy mikor melyik kerül bevetésre, az függ a raktár és az árukészlet méretétől, elrendezésétől, a rendelkezésre álló lehetőségektől is. 

Egylépcsős komissiózás

Nem meglepő módon, az egylépcsős komissiózás az egyszerűbb folyamat. Ennek során a komissiózó egyetlen teljes megrendeléshez gyűjti és készíti össze az árut, legyenek azok a raktár teljesen különböző, egymástól a lehető legtávolabb lévő pontján elhelyezve. 

Hogy mi a folyamat előnye? Többek között az, hogy ez a módszer olyan, mint az Invito, a begyűjtő bűbáj: segítségével a soron kívüli sürgős megrendelések is könnyedén teljesíthetők, ráadásul kisebb szervezéssel jár és az apróbb pontatlanságok is könnyebben orvosolhatók. 

Hátrányai között talán azt lehetne megemlíteni, hogy hosszabbá válhat az egy megrendelés összeállításához szükséges időigény. Ennek oka többek között az, hogy a raktárterület bejárásához több időre van szükség.

Kétlépcsős komissiózás

Kétlépcsős komissiózás során már kicsit bonyolódik a helyzet, de még az abszolút kezelhető mértékben. Ilyenkor ugyanis nem egy megrendelést vesz végig a folyamat, hanem több, különböző ügyfél megrendelésén lévő, de azonos árukat vagy árucikkeket kezdi el a komissiózó összegyűjteni az összegyűjtési jegyzék alapján. Cikkenkénti csoportosítást követően kezdik el megrendelőnként szétválogatni az árut és összeállítani az egyes megrendeléseket.

Milyen ez a folyamat? Gyorsabb, de bonyolultabb is az egylépcsős megoldásnál. A kétlépcsős komissiózás előnyei közé tartozik, hogy a termékek árucikkenkénti összegyűjtése gyorsabb és az anyagmozgatáshoz használt gépek kapacitása is jobban kiaknázható. Azonban a rendszer hátrányaira sem szabad kimondani a Felejtés átkot.

A hátrányokat tekintve, kétszer kell hozzányúlni az áruhoz, mivel az árucikkenkénti kategóriákból kell összeállítani az egyes megrendeléseket. Ez nagyobb szervezési és munkaerő ráfordítást igényel. Emellett ez a rendszer kevésbé rugalmas, a sürgős megrendeléseket sem lehet annyira gyorsan és hatékonyan kielégíteni, mint az egylépcsős komissiózás során. 

Te is szívesen megszabadulnál a csomagok vagy az áruk összekészítésének terhétől? Akkor hajrá: komissiózás és bérraktározás egy helyen – a HAPP Kft. több mint 20 000 négyzetméretes raktárában. Itt lehet jelentkezni a szolgáltatásra!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat