Fogalomzavar-csökkentés: mi a különbség a különböző fuvartípusok között?

Neked is felkúszott már a szemöldököd egy szállítási szolgáltatás megrendelésénél, mert nem tudtad, hogy miről is lenne szó? Nos, megnyugtatunk: nem vagy egyedül! Szerencsédre most lerántjuk a leplet arról, hogy mi a különbség a három leggyakoribb fuvartípus között, így a legközelebbi megrendelés során már tudni fognod, hogy melyiket mikor érdemes választani. Dobpergésre felkészülni!

A fuvar megrendelése során előkelő helyeken szerepel a kérdés, hogy mégis mekkora mennyiségű árura számíthat a szállítmányozó cég. Mert nem mindegy, hogy egy raklapnyi áruról lenne szó, amit Németországba kell mindenáron eljuttatni vagy egy fél kamiont megtöltő mosóporkészletről, amivel elég az észak-magyarországi régiót felkeresni.

Eszik vagy isszák őket: a teljes rakomány, a részrakomány és a gyűjtőfuvar különbségei

A fuvartípusok megkülönböztetése során az alapvető belföldi és nemzetközi fuvarfelosztáson kívül – ami láthatóan a célhelyszín szerinti felosztást takarja – a mennyiség is perdöntő tényező lehet. A fuvartípusok 3 leggyakoribb metódusát érdemes ennek alapján is megkülönböztetni.

  1. Az igazi mindent bele fuvar: a teljes rakomány

Már a név is árulkodó: teljes rakomány esetén az adott kamion vagy más tehergépjármű minden egyes négyzetmétere kihasználásra kerül. Méghozzá tetőtől talpig.

Talán nem árulunk el nagy titkot, de a szállítandó áru mennyiségét figyelembe véve, ebben a fuvartípusban számíthatsz a leghosszabb berakodásra és kirakodásra, így érdemes azzal kalkulálni, hogy emiatt a szállítási idő kicsit hosszabb lesz.

  1. Amikor félig üres és félig tele a pohár: a részrakomány

Részrakomány esetén már tágabb tere nyílik a képzeletnek, jobban mondva az üresen maradó felületeknek, mivel az árumennyiség nem tölti meg a teljes járművet. Szállítmányozói oldalról nézve talán nem ez a legoptimálisabb megoldás, de megrendelői oldalon azért vannak előnyei.

Például a szállítási határidő csökkenése, hiszen mivel nincs szükség olyan hosszú rakodási munkálatokra, mint a teljes rakomány esetében. Ezen kívül a költségcsökkentés sem elhanyagolható tényező, hiszen a kevesebb pakolás, kevesebb munkaórát, hatékonyabb időkihasználást jelent.

  1. Egy kicsi innen, egy kicsi onnan: a gyűjtőfuvar

A gyűjtőfuvarozás igazi vegyesfelvágott, ha szabad ilyen gasztronómiai példával élnünk. Ez abban az esetben jelent költséghatékony szállítási megoldást, ha tényleg csak néhány raklapnyi árut kell elfuvarozni melegebb éghajlatra, vagy legalábbis oda, ahol hasznát veszik a küldeménynek.

Gyűjtőfuvar esetén ugyanis az sem jelent problémát, ha csupán 1-2 raklapnyi áruval kell a szállítmányozónak gazdálkodnia. A szolgáltatás úgy épül fel, hogy a szállítmányozó cég csoportosítja a különböző megrendelők kis mennyiségű árukészleteit.

A sikeres fuvarszervezéshez több szempontot is figyelembe kell venni az áruk csoportosítása során. Ilyen például a célhelyszín, ahová le kell szállítani az árut, de az áru jellege is fontos lehet. Például élelmiszert nehezen lehetne veszélyes hulladékkal együtt szállítani, nem igaz?

Mindenesetre a nyuszi akkor ugrik ki a kalapból, amikor kiderül, hogy a gyűjtőfuvarozás nem olyan „gyors” szolgáltatás, mint a teljes rakomány vagy részrakomány választása. Megrendelőként ugyanis meg kell várnod azt, hogy összegyűljön egy kamionnyi árukészlet, amivel már a fuvarozó cégnek is megéri útnak indítania a kamiont.

Ez valóban kicsit kiszámíthatatlanná teszi a szállítási határidőt, hiszen senkinek nincs üveggömbje, hogy megjósolja, mikor telik meg a kamion. Ugyanakkor, ha nem sürgős a szállítás és fontos, hogy milyen vastag marad a pénztárca, érdemes türelmesnek lenni.

Megbízható szállítmányozó partnert keresel, aki nem hagy cserben a bajban? Akkor nyugodtan bízd ránk magad: évtizedes tapasztalat, profi kamionsofőrök és korrekt árak. Ez mind a HAPP Kft-nél vár rád.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat