Jó, ha nem te kezeled a targoncát: a bérraktározás előnyei

Minden kéznél van és mégsem. Átláthatatlan káosz a köbön, összevissza elhelyezett és folyton útban lévő dobozok. Drága túlórák a kollégáknak, plusz bérköltség, ha külön raktárvezetőre van szükséged. Szóval bármilyen csábítónak is tűnik saját raktárat fenntartani, van, amikor mégiscsak a bérraktározás a nyerő megoldás. 

Korábban talán úgy gondoltad, hogy az a legköltségtakarékosabb és leglogikusabb megoldás, ha a cégetek a saját telephelyén oldja meg a felhalmozott árukészletek és alapanyagok raktározását. Pedig bizonyos esetekben a saját raktár fenntartásának több a hátránya, mint az előnye. Vajon miért? 

Leszámolás a raktárban: mikor éri meg jobban a bérraktározás?

Ha már a te céged is eljutott arra a pontra, hogy ütősebb mennyiségű alapanyag- vagy árukészletet kell felhalmoznotok, gratulálunk. Ez a biztos növekedés jele, ami mindig, minden vállalkozás esetében nagy lépés, hiszen a forgalom és ügyfélkör bővüléséről árulkodik. Amennyiben már azon gondolkodsz, hogyan is oldhatnád meg a lehető legköltséghatékonyabban ezt a feladatot, akkor a döntés előtt mindenképpen vedd figyelembe az alábbi szempontokat. 

A saját tulajdon vagy a boltod melletti különterem kibérlése nem mindig előnyös. Sokan szeretik a saját tulajdonukban tudni az adott ingatlant, hiszen a szocializációnk alapján a saját tulajdon minden mást überel. Ráadásként még biztonságérzetet is ad, de időnként ez nem több, mint délibáb. 

A legtöbb cégvezető ugyanis beleesik abba sajnálatos hibába, hogy megfeledkezik arról, milyen plusz költségekkel és adminisztrációs terhekkel jár egy saját raktár fenntartása:

  • a növekvő ingatlan- és telekárak láttán garantáltan leesik az állad, még akkor is, ha csak béreled a helyiséget,
  • a raktár kialakítására és üzemeltetésére vonatkozó szigorú szabályok valószínűleg az őrületbe fognak kergetni,
  • a bonyolult engedélyezési eljárások ismét bebizonyítják, hogy a hivatalok malmai nagyon lassan őrölnek,
  • a raktár fenntartási költségei (közműdíjak, adók, őrzés-védelem díja + a karbantartás költségei például) alaposan megcsappantják a céges pénztárcát,
  • a raktári személyzet munkabére sem elhanyagolható tényező, de hosszú távon az sem megoldás, ha a meglévő kollégák vágnak rendet a raktárban túlórában. Kivéve akkor, ha a hepped a fluktuáció és a dolgozói elégedetlenség növelése.

Amennyiben mindezeket sorba rendezzük a kockás füzetben, az Excelben vagy a könyvelőd segítségével, könnyen kiderülhet, hogy a céged számára nem egy nulláról kialakítandó saját raktárrendszer fenntartása, hanem a bérraktározás jelentené a valóban költséghatékony és hasznos megoldást.

Több van, mint gondolnád: ezek a bérraktározás legszexibb előnyei

Még akkor is olcsó, ha drága. Elsőnek ellentmondásnak tűnhet a megjegyzés, de minden járulékos költséget figyelembe véve az első látásra talán magasnak tűnő havidíj megéri az árát. Tartsd szem előtt, hogy a bérraktározás Mount Everest méretű terhet vesz le a válladról. Megúszod a plusz bérköltséget és bérleti díjakat, közműszámlákat. 

Ráadásul a helyiség megfelelő kialakítására és a szükséges engedélyek beszerzésére sem lesz gondod. Egy komplett infrastruktúrát kapsz és persze egy jól elkülönített helyet, amire a tárolandó cuccaidnak szüksége van.

Bérraktározás esetén a raktár üzemeltetője cipeli a vállán a felelősség súlyát. Neki és a szakképzett személyzetnek kötelessége gondoskodnia arról, hogy az áru szakszerűen, a szabályok maximális betartásával és persze a raktári rendnek megfelelően pihengessen, amíg szükséged lesz rá. 

Újabb koktélcseresznye a hab tetején, hogy bérraktározás során a személyzet bére szintén nem a céged kasszáját terheli. Mivel a raktár tulajdonosa vélhetően több ügyfélnek biztosítja a szolgáltatást, így közöttük oszlanak meg a terhek, nem egyetlen vállalkozást terhelnek meg vele. 

Az idő pénz és ezt a céged is tudja: nincs szükség felújításra, építkezésre, komplett infrastruktúra áll a rendelkezésedre, amivel rengeteg időt is spórolhat a vállalat. Nem kell belevágnod egy végeláthatatlan építkezésbe, se egy kockázatos felújításba, se felépítenie nem kell a raktárat, se átalakításra vagy felújításra nincs szükség ahhoz, hogy az igényeknek megfeleljen.

Nem beszélve a hatékonyságnövelés érdekében jól kiépített logisztikai infrastruktúráról, amibe az automata polcrendszerek ugyanúgy beletartoznak, mint a jól karbantartott targonca, illetve a raktározáshoz elengedhetetlen szoftverek. 

Tudtad? A HAPP Kft.-nél 20 000 négyzetméternyi, fedett polcos raktárrendszer és 24 órás őrzés gondoskodik arról, hogy tökéletesen elégedett legyél mindennel. Mert ahogy te, mi is a zökkenőmentes működést szeretjük. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat