Váratlan diplomák: mit csinál egy logisztikai mérnök?

Vannak, akik szerint a logisztikai munkakörök nem tartoznak a presztízsszakmák közé. A sztereotípiák alapján ahhoz, hogy a raktárban tologassuk a dobozokat vagy megtervezzük az optimális útvonalat, bőven elég 8 általános vagy egy érettségi. Nos, most ezeket a tévhiteket szeretnénk eloszlatni és a logisztika területén tevékenykedő kollégáknak kicsit több tisztelet biztosítani. Mert megérdemlik.

Nem kell felhúzni a szemöldöködet: a tévhitekkel ellentétben a logisztika nemcsak útvonaltervezésből áll, ahhoz bőven elég lenne a Waze is, nem igaz? Ennél kicsit összetettebb a feladat. Olyannyira, hogy vannak olyan munkakörök, amihez feltétlenül szükséges, hogy legalább egy logisztikai mérnöki diplomát a zsebedben tudhass.

Amikor az izgalom a tetőfokára hág: mit csinál egy logisztikai mérnök?

A logisztikai mérnök az ellátási lánc egyik legfontosabb láncszeme: a logisztikában résztvevők szeme és füle, aki szivacs módjára szívja magába a hasznos információkat. Szerencsére a(z információ)gyűjtögető életmódnak meglesz a maga előnye: a kapott információk birtokában olyan új folyamatokat és innovációkat tervezhet, illetve alakíthat ki, amelyek a hatékonyságra és a növekedésre is pozitív hatással lesznek.

Ha ez esetleg még kicsit ködösen hangzik vagy megfoghatatlannak tűnik… Fontos, hogy a szállítmányozás mellett az olyan raktárban zajló folyamatokat is átlássa, mint a csomagolás vagy a beszerzés. Ennek köszönhetően logisztikai mérnökként például észre tudja venni, hogy hol kell hosszabb vagy rövidebb határidőt biztosítani a termelésre vagy a szállításra. Ezekkel a kisebb-nagyobb finomhangolásokkal mind a termelést, mind az erőforrások – anyagi és emberi – elköltését is optimalizálni tudja.

Emellett azt például tudtad, hogy a logisztikai mérnök akár olyan szoftverek és folyamatok fejlesztésében is részt vehet, ami optimalizálja egy-egy gyártóüzem vagy raktár működését? Ezen felül a hálózatépítésből is kiveszi a részét, hiszen akár országhatárokon vagy az exportkereskedelem kiterjedtségétől függően, akár kontinenseken is átívelő szállítási láncokat alakít ki.

Végül is, nemcsak tehergépkocsikból és kamionokból áll a világ. A logisztikai mérnök sikeresen köti össze az olyan nagyobb átrakóhelyek közötti kapcsolatot, mint amilyenek a kikötők vagy épp a konténerterminálok. Persze a tervezést és gyakorlati végrehajtást követően sem áll meg az élet: az egyes utak kiértékelése, majd a kapott eredmények birtokában a folyamat tovább csiszolása is a feladatai közé tartozik.

Felsőfokú ízelítő: mire van szükség ahhoz, hogy sikeres logisztikai mérnök legyél?

Nem meglepő módon, a bolognai rendszert tekintve Bsc és Msc képzés is elérhető a logisztikai mérnöki szakon. Az alapokat ezeken lehet elsajátítani. Többek között az ellátási láncok felépítéséről, működésükről és működtetéséről tanulhatnál, ha jelentkezel rá, de a logisztikai informatika, a logisztikai rendszerek irányítása és automatizálás tudnivalóiról, az áruszállítási rendszerekről, a vállalati anyag- és információáramlási technológiákról is értékes tudnivalókat sajátíthatsz el.

Persze ez még nem minden, az i-re a pontot is fel kell tenni. Például egy legalább magabiztos középfokú angoltudással, vagy az olyan professzionális vállalatszervezési és vállalatirányítási rendszerek ismeretével, mint amilyen a Lean rendszer vagy az 5S módszer.

Hogy a személyes kompetenciákban mik bizonyulnak verhetetlen tulajdonságnak? Nos, a logika, a célirányos folyamatszemlélet és az agilis problémamegoldó képesség mellett nehéz lenne labdába rúgni. Úgyhogy első körben ezeket ajánlott tökélyre fejleszteni.

Úton-útfélen, raktárban és autópályán: megbízható bérraktározás és szállítmányozás a HAPP Kft. segítségével. Évtizedes tapasztalat és modern géppark, ami sosem hagy cserben.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat