Szállítmányozás: milyen kötelességei vannak a feladónak és a fuvarozónak?

Előző cikkeinkben már megírtuk, hogy mit tartalmaz és mire jó a szállítmányozás 2 legfontosabb dokumentuma, azaz az elektronikus fuvarlevél, illetve a fuvarozási szerződés. Ebben az írásban éppen ezért azt vesszük át, hogy a dokumentumokon túlmutatóan, milyen kötelességei és felelősségei vannak a feladónak és a fuvarozónak, szállítmányozónak?

Bár a fuvarlevél és a fuvarozási szerződés az adott árú szállítására vonatkozó legfontosabb, mondhatni elemi paramétereket rögzíti, ezen felül mindkét fél részéről vannak még olyan kötelességek és felelősségek, amelyek zökkenőmentessé vagy éppen ellenkezőleg, rendkívül problémássá tehetik az együttműködést. 

A feladó kötelességei: mivel teheti gördülékennyé a szállítást?

Annak érdekében, hogy a fuvarozás a szabályokat betartva és a fuvarozó, illetve az áru biztonságára is ügyelve történjen meg, a feladónak is gondoskodnia kell arról, hogy minden a fuvarozó keze alá dolgozzon.

Például elsőként az áru csomagolását kell megoldania oly módon, hogy az szállításra kész állapotban legyen. Azaz megvédje az árut a külső behatásoktól, illetve a csomagolásnak azt is biztosítania kell, hogy a szállított termékek ne okozzanak semmilyen kárt. Se a teherautóban / kamionban, se a targoncában és az árut szállító, illetve mozgató emberekben.

Ahhoz egyébként, hogy ezt a folyamatot hibátlanul tudják kivitelezni, a feladó kötelessége tájékoztatni a fuvarozót arról, hogy hogyan és milyen eszközökkel ajánlott kezelni, valamint mozgatni az árut. A fuvarozónak például fontos információ lehet, hogy csak kézi vagy akár gépi rakodást is elbír-e a termék, hiszen abban az esetben, ha ez nincs így és sérül az áru, akkor a címzett megtagadhatja az átvételét.

Ami szintén kiemelten fontos, hogy legkésőbb a fuvar megkezdéséig a feladónak át kell adnia minden szükséges, áruszállítással és magával az áruval kapcsolatos dokumentumot a fuvarozónak, hiszen, ha kifog egy ellenőrzést, első körben rajta fogják ezeket az iratokat és információkat számonkérni. 

Időnként maga a rakodás is vitás kérdéseket tud okozni, azaz, hogy a feladás során mégis kié ez a megtisztelő feladat. Alapesetben a feladó felelőssége a rakodás, de a szállítmányozó cégtől függően, külön díjazás ellenében a fuvarozó is elvégezheti ezt a munkát, de ezt előre érdemes letárgyalni.

A fuvarozó további kötelességei: mire érdemes még odafigyelni?

Alapesetben a fuvarozónak mindig a feladó utasításait kell követnie az áruszállítás során, hiszen a feladó az, aki ismeri az árut, tudja, hogyan kell bánni vele és remélhetőleg a fuvarozására vonatkozó jogszabályi előírásokkal is tisztában van. Ugyanakkor az már a fuvarozó felelőssége, hogyha a feladó a szállítás vagy az áru biztonságával ellentétes kéréssel fordul felé, akkor felhívja a várható kockázatokra a figyelmét.

A fuvarozó cég kötelessége továbbá az is, hogy minden, a kézbesítést hátráltató problémáról – baleset, dugó, műszaki probléma stb. – és jelentősebb eseményről értesítse a feladót. Azonban az értesítéseket illetően itt még nem állt meg a feladat, mivel a fuvarozónak a címzettet is értesítenie kell az érkezéséről.

Ezeken felül a szállítmányozó cég egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – feladata, hogy semmilyen módon ne hátráltassa a fuvarozást. Azaz a fuvarozó kötelessége, hogy a választott fuvareszközt – furgon, teherautó vagy kamion stb. – műszakilag és szállításra tökéletesen alkalmas állapotban biztosítsa, a kiállás pedig az előre megbeszélt időpontban történjen meg, hogy időben útnak indulhasson az áru. Méghozzá egy tapasztalt, a szükséges engedélyekkel és jogosítványokkal rendelkező sofőr kíséretében.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat