Válságálló szállítmányozás és logisztika: az utóbbi évek megtépázták az ipart

Nem mondhatjuk, hogy az utóbbi 2-3 év nem gördített akadályokat a szállítmányozás és logisztika területén tevékenykedő cégek vagy az ezirányú szolgáltatást igénybe vevő megrendelők. 2022 első negyedévében például még azt jósolták, hogy mindent egybevetve, minimum 18–20%-os áremelkedés várható a közúti fuvarozás költségeiben, de ennél magasabb növekedés sem zárható ki. De vajon hogyan biztosítható a logisztika folyamatossága, illetve zavartalansága?

2020-ban a Covid19 jött, látott és győzött. Nemcsak azért, mert a korlátozások miatt jelentősen megváltozott a fogyasztói magatartás: a korábbi bőség helyett inkább a visszafogott fogyasztói vásárlások és sokkal alacsonyabb volumenű fogyasztás lett jellemző.

A visszaesett fogyasztás pedig megnyitotta az ördögi kört: az akadozó áruutánpótlás, a gyárbezárások és az elbocsátások is hozzájárultak ahhoz, hogy a fuvarozási igények radikálisan visszaessenek, miközben a logisztika és a raktározás területén is felmerült a megrendelt, de a vártnál kisebb arányban fogyó termékek tárolásának, illetve kezelésének problémája[1].

2020 óta viszonylag normálizálódott a helyzet, de aztán…

A világ 2021. március-április környékén még éppen csak kezdett magához térni a koronavírus okozta sokkból és kisebb-nagyobb volumenű áremeléseknek köszönhetően a logisztikai ipar is magára talált. Ugyanakkor a 2022. februárjában kirobbanó ukrajnai háború visszalökte a piaci szereplőket a startmezőre és tovább eszkalálta a problémát.

Az ellátási láncban fellépő fennakadások, az alapanyaghiány, a kőolaj-szállítás akadozása és bizonytalansága, az euró árfolyam elszabadulása végképp bizonytalanná tette a hazai piaci környezetet.

Bár voltak a helyzet megoldására tett kísérletek – például a hitelfizetési moratórium, az alacsonyan tartott üzemanyagárak –, ezek gazdaságilag nem voltak sokáig fenntarthatók, legalábbis a B2B szektor részére.

Akár a közúti fuvarozást, akár a raktározást vizsgáljuk, mindenhol jelentős költségnövekedéssel találkozhatunk: legyen szó a cégek számára eltörölt benzin ár stopról, az autópálya-díjak emeléséről, a járművek karbantartási költségeinek megnövekedéséről, a forint gyengüléséről, a telephelyek rezsi díjának növekedéséről, valamint a munkabérek növekedéséről, ez olyan volumenű plusz költség, amit nem minden cég képes áremelkedés nélkül kigazdálkodni.

Különösen érdekes helyzetben vannak azok a kereskedelmi vagy épp vendéglátóipari vállalkozások, amelyek eddig maguk végezték az árubeszerzést/szállítást és saját maguk raktározták az árukészleteiket, vagy bármely ehhez kapcsolódó résztevékenységet. Az előttünk álló gazdasági válság elején elképzelhető, hogy alternatív, válságálló megoldások felé kell fordulniuk.

Hogyan tehető válságállóvá a logisztika és a fuvarozás?

Abban az esetben, ha a cél a költségek mérséklése és a szolgáltatás színvonalának fenntartása, érdemes elvégezni házon belül néhány számítást. Többek között olyan kérdésekre ajánlott megkeresni a választ, hogy mi a költségtakarékosabb megoldás a vállalkozás számára:

  • ha saját maga raktározza az árut, vállalva ezzel a raktárkezelés, a raktár bérleti díjának és rezsiköltségének emelkedését?
  • ha saját maga szállítja az árut, vállalva ezzel a jármű vagy járművek esetleges lízingjének, karbantartásának és tankolásának költségét, valamint az autópálya-díjak megfizetését, a sofőrhiány jelentette kihívásokat?
  • ha saját maga finanszírozza a sofőr/ök, valamint a raktárkezelésért felelős kolléga megnövekedett bérterhét?

Ez csupán néhány a megfontolásra érdemes kérdések közül. A kérdések és a számok végére érve elképzelhető, hogy a cég számára költséghatékonyabb alternatívát jelent egy megbízható, pontos és a logisztikára, raktározásra, közúti fuvarozásra érvényes törvényi előírásoknak tökéletesen megfelelő partnernek kiszervezni a feladatot.

[1] statista.com; Coronavirus: impact on the transportation and logistics industry worldwide – statistics & facts – https://www.statista.com/topics/6350/coronavirus-impact-on-the-transportation-and-logistics-industry-worldwide/#topicHeader__wrapper

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat