Kamionsofőr gyorstalpaló: 5+1 tipp a vezetéshez

Egy kamion már önmagában több tonnás terhet nyom a kamionsofőr vállára, hát még akkor, ha szállítmány is kerül a csomagtérbe. A sofőr, a jármű és a szállítmány, valamint a többi közlekedő biztonsága érdekében tehát nagyon fontos, hogy kezdő és tapasztalt kamionsofőrök egyaránt tudják, mikor kell behúzni a féket. Vagy mikor nem. Cikkünkben bemutatunk néhány tippet kamionsofőröknek és a pályával kacérkodóknak, hogy minél biztonságosabban és magabiztosabban róhassák az utakat.

A szállítmányozás és logisztika területén tevékenykedő cégek egyik legnagyobb dilemmája, hogy megtalálják azokat a tapasztalt és magabiztos kamionsofőröket, akiknek a segítségével eljuttathatják hol kevésbé, hol jobban megpakolt járműveiket A-ból B-be. Vagy C-be. A másik oldalon viszont sokakat a hosszú külföldi utak és a biztonsági kockázat tart vissza a kamionsofőri hivatástól. Éppen ezért, ebben a cikkben bemutatunk néhány trükköt, amit kezdők és tapasztalt aszfaltszaggatók is beépíthetnek a vezetési rutinjukba.

Kamionsofőr és biztonság: 5+1 tipp, hogy biztonságosan célba érj

  1. Tervezd meg az utazásodat

Mindenféle váratlan esemény történhet az úton, de ha van egy terved akár különböző kihívásokra vagy vészhelyzetekre, sokkal felkészültebbnek fogod érezni magad. Ráadásul nem kell majd kapkodnod és a pánik hevében döntened, mert tudni fogod, hogyan orvosolhatod a helyzeted. Minél jobban megtervezed tehát az utazást (vezetési idő, útvonalak, időjárás-előrejelzés, forgalmi előrejelzés stb.), annál biztonságosabb lesz az utazás.

  1. Mindig a méret a lényeg

Mindig ügyelj arra, hogy a kamionod vagy teherautód mérete kompatibilis legyen az útviszonyokkal. Vannak, ahol egy bizonyos tömeghatár fölött nem engednek rá az útra (ezt különösen akkor érdemes ellenőrizni, ha nem üresen, hanem jól megpakolva mész), máshol pedig a jármű magassága, esetleg szélessége nehezítheti meg a haladást. Ezeket a forgalmi akadályokat érdemes lehet még az út előtt felderíteni.

  1. Lassíts a kanyarokban és lefelé menet

Nem ajánlanánk, hogy kamionnal a hátad mögött Formula–1-es versenyzőnek képzeld magad. Legyél óvatos, amikor kanyargós utakon, szerpentineken vagy lejtős utakon haladsz át. Ne billenjen át a mérleg nyelve a borulásveszély felé! A látási viszonyoknak és az út körülményeinek megfelelően lassíts, hogy alkalmazkodni tudj a sávváltásokhoz és más járművekhez is.

  1. Tartsd be a megfelelő féktávolságot

Ügyelj arra, hogy megfelelő féktávolságot tarts magad és az előtted haladó járművek között. Ha kellőképpen az útra koncentrálsz és csökkented a zavaró tényezőket, akkor elkerülheted a szoros interakciókat. És igen: a mögötted autózókat sem érdemes féktesztelni.

  1. Figyelj oda az időjárásra

Az időjárás szeszélyes és kiszámíthatatlan jószág, főleg az utóbbi néhány évben. Egyáltalán nem meglepő, ha az egyik nap még a tűzforró aszfalt jelent kihívást, másnap pedig jégesővel vagy akár hóval, szélviharral találod szembe magad. Hogy ezek a szélsőséges körülmények minél kevesebb borsot törjenek az orrod alá, próbáld meg nyomon követni a változásokat, és lehetőség szerint kerüld a veszélyes vezetési körülményeket.

Jégeső vagy hóvihar, esetleg heves esőzés idején érdemes megfontolni, hogy leparkolsz valahol, amíg konszolidálódnak a körülmények. Az első mindig a saját biztonságod legyen, utána jöhet a jármű és a szállítmány épsége.

+1 Étkezz egészségesen és pihenj

Az egészségesebb táplálkozás és a bőséges pihenés hatására éberebb leszel az úton. Győződj meg róla, hogy sokat alszol, legalább napi 6-7 órát. Ha fáradt vagy, inkább húzódj le és nyújtóztasd ki a végtagjaidat, pihenj egy keveset. Keress valami könnyű és egészséges harapnivalót, mert a gyorsételek, a cukros italok és a nehéz ételek fogyasztása még álmosabbá tehet. Inkább keress egészséges alternatívákat, amikor csak teheted.

Ha készen állsz a nagy kamionsofőr kalandra és szeretnél kamionsofőrként munkába állni, jelentkezz! Akkor is, ha a szállítmányodat szeretnéd tapasztalt, szakértő kezekben tudni – a HAPP mindig a legjobb alternatívát kínálja!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat