A fuvarozási szerződés tartalma: a biztonságos áruszállítás garanciája?

Vajon kinek a felelőssége, hogy az áruszállítással célba érő termékek időben és sérülés nélkül eljussanak a célhelyszínként megjelölt raktárba vagy boltba? Mint az esetek többségében, a feladónak és a fuvarozónak is megvannak a maga kötelességei. De annak érdekében, hogy a közúti áruszállítás során az értékes rakomány épségben és hiánytalanul megérkezzen a célállomásra, fuvarozási szerződésben kell rögzíteni a megbízás részleteit.

A kereskedők és viszonteladók elemi érdeke, hogy az áruk időben, biztonságosan és sértetlenül jussanak el például a raktárból a bolt területére. Abban az esetben, ha a cégnek nincs kapacitása vagy nem lenne túlságosan gazdaságos a saját teherautó/kamion fenntartása és a sofőr/rakodók bérének kifizetése, a szállítmányozó / fuvarozó vállalat jelenti a megoldást.

A két – vagy több – fél között a fuvarozási szerződés lesz az a jogi dokumentum, amely a Polgári Törvénykönyvben foglalt paraméterek alapján meghatározza a szerződés, valamint az együttműködés legfontosabb elemeit, illetve a felelősségi köröket.

A fuvarozási szerződés tartalma

Ebben a viszonylatban a fuvarlevél mellett, a fuvarozási szerződés játssza a főszerepet, amelynek természetesen megvannak a maga elemei. De melyek azok a kötelező elemek, amelyeket kötelezően fel kell tüntetni?

 1. A címzett adatait, megnevezését
 2. Az áru adatait:
  1. az áru átvételének helyét, időpontját, a kiszállítás határidejét
  2. az áru megnevezését, darabszámát, jelét, számát, tömegét
  3. az áru be- és kirakodásának módját
  4. az áru biztosításának módját, a feladó ezzel kapcsolatos rendelkezéseit
 3. A fuvardíjat
 4. Az állásidő alatt fizetendő összeget (ha lesz)
 5. Az utánvéti összeget (ha van)
 6. A határidőben történő átadáshoz fűződő kikötést (ha erről a feladó külön díjazás ellenében rendelkezett) 

Abban az esetben egyébként, ha az áru veszélyes szállítmánynak minősül vagy bármilyen okból kifolyólag különleges feltételeknek kell teljesülniük a fuvarozás során, az ehhez kapcsolódó igazoló dokumentumokat – például engedélyek vagy más azonosító adatok – is tartalmaznia kell a fuvarozási szerződésnek.

Miért fontos a trükközés elkerülése és a fuvarozási szerződés megléte?

Mindannyian hallottunk már olyan esetekről, amikor a fuvarozó és a vállalkozó úgy gondolták, hogy megoldják „okosban”, a hivatalos út megkerülésével a szállítmányozást. Murphy törvénye alapján általában ilyenkor szokott közbeszólni az élet:

 • például határátlépésnél egy hosszabb várakozási idő, ami lehetetlenné teszi a határidős kézbesítést,
 • egy váratlan közúti baleset, amelyben megsérül az áru vagy annak egy része,
 • ha rossz címre viszik az árut,
 • ha elmulasztják az utánvétes fizetést,
 • ha nem biztosítanak megfelelő körülményeket a szállítandó árunak, ezért az az út során károsul,
 • de az is előfordulhat, hogy a kirakodás során adódik olyan probléma, ami kárt okoz a feladónak.

Ezekben az esetekben a fuvarlevél mellett a fuvarozási szerződés az a dokumentum, amely mind a fuvarozó, mind a feladó érdekeit és felelősségi köreit világosan kijelöli és amely a vitás helyzet rendezésének alapjául szolgál.

A szállítmányozó cég kiválasztása során éppen ezért mindig szem előtt kell tartani, hogy a szerződés elodázása, vagy a dokumentum hiányosságai intő jelek. Az esetleges vitás kérdések rendezéséhez sajnos nem fog megnyugtató alapot szolgáltatni és az egyik vagy a másik félnek remek lehetőséget teremt arra, hogy kivonja magát a felelősségvállalás alól. Amennyiben elkerülné ezt a kellemetlen helyzetet, válasszon profikat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat