A nyugodt alvás titka: szállítmánybiztosítás

Rémálmok helyett érdemes inkább kockázatcsökkentő megoldásokat keresni. Olyanokat, amelyek nemcsak hangzatos ígéretekkel operálnak, hanem valóban hatékony segítséget nyújtanak a szállítmányozó vállalkozásoknak akkor is, ha fuvarozóik balesettel vagy más problémával néznek szembe a munkavégzés során. Ilyen kockázat – és veszteség- – csökkentő elem többek között a szállítmánybiztosítás is.

Bár a szállítmányozás nem egy hajsza a győzelemért, szinte nincs olyan ember a földön, aki ne látott volna már az autópályán félrehúzódó kamiont vagy olyan teherautót, amelynek a rakománya az aszfalton rántotta le magáról a leplet, mert valamilyen okból kifolyólag a raktérből az autópályára katapultált.

Mondanunk sem kell, hogy az ilyen malőrök milyen kárt tudnak okozni a megbízónak és természetesen a fuvarozó vállalatnak is, amennyiben persze külsős partnert bíztak meg vele. Nos, az ehhez hasonló helyzetekben jön jól a szállítmánybiztosítás, ami igazi aduász lehet, ha körültekintően választjuk ki.

De mi is az a szállítmánybiztosítás?

Nem meglepő módon, a szállítmánybiztosítás speciálisan a B2B szektor számára kínált biztosítási termék, melyet egyedi kondíciók alapján kötnek meg a felek egymással. Értelemszerűen leggyakrabban a gyártásban, szállítmányozásban vagy bel-, illetve külkereskedelemben tevékenykedő cégek élnek vele a leggyakrabban.

Ha jobban belegondolunk, ma a termékek vagy akár nyersanyagok nem ritkán akár többezer km-t is megtesznek addig, amíg eljutnak a származási helyről a végfelhasználóhoz. Az út során számtalan veszélynek és váratlan helyzetnek, vagyis biztosítási zsargonnal élve: kockázatnak van kitéve nemcsak a jármű, hanem maga a szállítmány is.

Ilyen kockázati tényező lehet a közúti baleset, a szállító jármű meghibásodása, az áru minőségében bekövetkező minőségi romlás, egyéb sérülés vagy bűncselekmény. A szállítmánybiztosítás célja pontosan az, hogy a kockázatok következményei alól mentesítsék a biztosított személyeket, jobban mondva cégeket.

Információk, amiket muszáj tudnod: a szállítmánybiztosítás jellemzői

Típusát tekintve a szállítmánybiztosítás kétféle lehet: egy útra szóló biztosítás, vagy olyan keretszerződés, amely meghatározott számú vagy időtartamú belföldi és nemzetközi fuvart foglal magában. Előbbit nevéből adódóan egyetlen útra, esetleg egy konkrét szállítmányra vonatkoztatják. Az egy útra szóló biztosítás olyan megbízók számára előnyös, akik valamilyen okból kifolyólag nem akarnak szállítmánybiztosítást kötni és inkább csak alkalomadtán élnének a lehetőséggel.

A szállítmánybiztosítási keretszerződés ennél némileg komplikáltabb, hiszen egy adott időszakra – általában egy évre – kalkulált teljes szállítmányozási érték mértékéig terjed a fedezet.

Az egy utas szállítmánybiztosítással ellentétben – ahol ajánlott min. 48 órával korábban tájékoztatni a biztosítótársaságot a szállítmányról és a fuvar útvonaláról, mert az érvényességhez vissza kell igazolniuk a fedezetbe vételt – nem szükséges minden fuvar esetében intézkedni a fedezetbe vételről. A keretszerződés további előnye, minden export-import szállítmányra kiterjedhet, valamint az adott biztosító ajánlatától függően, akár jelentős kedvezményekkel is kalkulálhatunk.

Teljes az étlap: fuvarozási módok és más finomságok a szállítmánybiztosításban

Keretszerződés esetén a fuvarozási szerződés hatálya nemcsak a közúti szállítmányozásra terjed ki, hanem a légi közlekedésre, a vasúti közlekedésre, a vízi szállításra és persze a szárazföldi közlekedés további lehetséges változataira is.

Ezen felül a szállítmánybiztosítás vonatkozhat export és import kereskedésre egyaránt. Nemzetközi szállítmánybiztosítás esetén ajánlott, hogy a dokumentum All Risks vagy F.P.A. feltételeknek is megfeleljen. Előbbivel érhető el, hogy a biztosítás fedezete az összes, a fuvar során előforduló váratlan helyzetre kiterjedjen.

Mit foglal magában a biztosítási érték? Ez természetesen a szerződés egyedi kondícióitól függ. Általánosságban véve elmondható, hogy a szállítmány számlák szerinti értéke, a vámköltség, a fuvardíj is a részét képezi. Egyedi kondíciók alapján pedig akár az elvárt haszon is növelheti a szállítmánybiztosítás értékét, bár ilyenkor jellemzően van egy, a biztosítók által kikötött maximális értékhatár is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat