Az elektronikus fuvarlevél: miért könnyíti meg a szállítmányozást?

A fuvarozást illetően néhány területet – mint amilyen például a közúti forgalomban történő áruszállítás – szigorú szabályok határozzák meg. Ezek egyike például a fuvarlevél megléte, amit a digitális aláírás és az internet előtti korszakban még 3 példányban, papíralapon kellett kitölteni. Szerencsére ma már egyre többen használják az e-CMR-t és az elektronikus fuvarlevelet, ami jelentősen egyszerűsíti a feladó, a megrendelő és a fuvarozó cég dolgát is.

Alapesetben az 1988. évi I. törvény rendelkezik arról, hogy azok a tehergépjárművek vagy más járművek, amelyek nem egyszerű közlekedési céllal, hanem valamely gazdasági tevékenységet végezve – mint az áruszállítás – használják a közösségi úthálózatot, ezt milyen feltételekkel tehetik meg.

A feltételek közé tartozik többek között például az, hogy az áruszállításra alkalmas járművet annak vezetésére megfelelő képesítéssel rendelkező sofőr vezesse, a tehergépkocsi műszaki állapota és karbantartása megfeleljen a hatályos előírásoknak, a gépjármű okmányai – mint amilyen a forgalmi engedély, illetve a környezetvédelmi igazoló lap – és a fuvarhoz kapcsolódó dokumentumok, mint a fuvarlevél kifogástalan állapotban legyenek.

Az egyik legfontosabb logisztikai dokumentum: a fuvarlevél

A logisztika és a szállítmányozás egyik legfontosabb alapkelléke a fuvarlevél. Ez az a dokumentum, amelyben rögzítésre kerülnek olyan, az adott szállítással kapcsolatos legfontosabb adatok, mint a feladó, a fuvarozó és a címzett adatai, illetve a rakománnyal kapcsolatos adatok.

Vagyis a fuvarlevél tartalmazza:

  • a dokumentum kiállításának helyét és idejét,
  • a feladó és a fuvarozó nevét, címét,
  • a címzett nevét és címét,
  • az áru átvételének idejét és helyét,
  • az árat,
  • a csomagolás fajtáját, minőségét,
  • a fuvarozott áru súlyát és sorszámát,
  • a fuvar díját,
  • illetve nemzetközi szállítás esetén a vámeljáráshoz szükséges dokumentumokat,
  • a feladó, a fuvarozó és a címzett aláírását.

A papíralapú fuvarlevél jellemzője, hogy 3 példányban kerül kiállításra, amelyek közül 1-1 db-ot a feladó, a szállítmányozó, illetve a címzett tarthat meg. Fontos, hogy az adatok a valóságnak megfelelően és hiánytalanul legyenek feltüntetve a dokumentumokon, mert bármilyen káresemény – például egy közúti baleset vagy az áru szállítás közbeni sérülése – esetén, ebben a dokumentumban kerül felvezetésre.

Ki állítja ki a fuvarlevél 3 példányát? Bizonyos szempontból ez trükkös kérdés, mivel az esetek többségében egyébként a feladót kötelezik a dokumentum kitöltésére, viszont a feladó megbízásából akár a fuvarozó is kiállíthatja.

A CMR, az e-CMR és az eFTI: a papíralapú fuvarlevéltől az elektronikusig

Nem meglepő módon a fenti törvény tökéletes összhangban van az Európai Unió árufuvarozásra vonatkozó, 1956. május 19-én kiadott és elfogadott „Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route” egyezménnyel, ami magyarul ennyit tesz: „Egyezmény a Nemzetközi Közúti Árufuvarozási Szerződésről”.

Ehhez az egyezményhez az Európai Unió tagjaként természetesen Magyarország is csatlakozott, így nem meglepő módon, hazánk is lépést tart az utóbbi évek egyik legnagyobb fuvarozási fejlesztésével.

Az e-CRM ugyanis egy olyan magyar fejlesztésű és hazai tulajdonú digitális platform, ami a széles körben elérhető szélessávú internet, a digitális aláírás és applikációk segítségével jelentősen leegyszerűsítik a szállítmányozás és különösen a fuvarlevél kezelésének módját, illetve a hazai logisztikai és szállítmányozási szakértők versenyképességét serkentik.

Ami az elektronikus fuvarlevél terjedését tovább gyorsíthatja, hogy Magyarország uniós vállalása alapján 2024-ig bezárólag az EU áruszállítási információs rendszere, azaz az eFTI is bevezetésre kerül. Az e-CMR és az eFTI előnye, hogy általuk nemcsak a panaszkezelés folyamata gyorsul fel, de biztonságossá és megbízhatóvá teszi az elszámolást, valamint a számlázást is. Utóbbi kifejezetten a szállítmányozó cégek érdekét szolgálja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat