Logisztikai kérdés: mire figyeljünk a versenyképesség érdekében?

Egyre látványosabb probléma, hogy a lehetőségek jelentősen szűkülnek azon logisztikai és szállítmányozási cégek számára, amelyek nem tudnak modernizálódni és nem fektetnek megfelelő hangsúlyt a technológiai innovációkra. Pedig 2024-ben már olyan megoldásokat is alkalmazhatnak, amelyekkel megerősíthetik ellenállóképességüket az olyan kihívásokkal szemben, mint az egyre gyorsabb szállítás, az e-kereskedelem térnyerése és a képzett munkaerő hiánya.

Nem véletlen például, amit a McKinsey legutóbbi logisztikai tanulmányában írtak: a logisztikai vállalkozások a technológiába fektetnek be, hogy csökkentsék költségeiket és növeljék a termelékenységet raktáraikban és szállítási hálózataikban. Amellett, hogy az előrelátó cégek ezzel a sakklépéssel versenyelőnyre tesznek szert, bővítik a lehetőségeiket annak biztosítása érdekében, hogy ez a változás fenntartható is legyen.

Logisztika és versenyképesség: ezekre figyelj, ha jót akarsz

  1. Logisztikai folyamatok digitalizálása

A logisztika minden szempontból előrehalad, és 2024 egyik legegyértelműbb logisztikai trendje a digitalizáció. Az ezen a területen történt előrelépések hatással voltak minden létesítményen belüli és kívüli tevékenységre. Például a raktárkezelő rendszerek figyelik az árukat és az azokat szállító járműveket.

A termékek nyomon követhetősége egyre kifinomultabb, RF kézi szkennereket, mesterséges látást és még drónokat is alkalmaznak a címkék olvasásához. Ez a fejlődés az egyes tételek gyorsabb elhelyezésében, rövidebb szállítási időkben, megnövekedett versenyképességben és a vevői elégedettség növekedésében jelentkezik.

  • A készletek láthatósága

A készletszintek szigorú nyomon követése lehetővé teszi a logisztikai szolgáltatók számára, hogy proaktívan kezeljék a lehetséges problémákat és egyszerűsítsék a műveleteket. Ez megakadályozza a készletezést, biztosítva a vállalatoknak, hogy megfeleljenek a keresletnek, és versenyelőnyhöz jussanak.

A valós idejű láthatóság előnyeinek kihasználása érdekében a vállalkozások olyan szoftveres eszközökbe fektetnek be, amelyek elemzik a teljesítményt, és adatgyűjtésen keresztül tartják naprakészen a kereslettervezést. A felhő alapú platformokat pedig akár több alkalmazott is használhatja egyszerre. Ezek a programok lehetővé teszik a készlet valós idejű nyomon követését, elérhetőségét, eredetét.

  • Raktárautomatizálás és robotika

Korábbi cikkünkben a robotikáról már esett néhány szó, de a jelentőségét nem lehet elhanyagolni. A logisztikai műveletek felgyorsításának egyik legjobb módja ugyanis az automatizált rendszerek integrálása a belső áruszállítási, raktározási és kezelési műveletekbe. Valamint az olyan megoldások, mint a rakodódaruk és a robotok használata. A robotok például a deep learning, azaz a mély tanulás révén nagy pontossággal képesek önállóan kiválogatni és elhelyezni a termékeket, és óránként akár 1000 komissiózásra is képesek.

  • B2B e-kereskedelem

Az e-kereskedelem klasszikusan a B2C piac terepe volt, legalábbis a logisztikában. Azonban az utóbbi években a szervezetek közötti online tranzakciók egyre növekszenek, ösztönözve a vállalkozások közötti (B2B) e-kereskedelmet. A cégek ettől a kereskedelmi modelltől a kiskereskedelmi üzletekben megszokott kényelmet várják el.

Ezért az online nagykereskedők például piactereket és előfizetési modelleket is kialakítanak az értékesítési stratégiáik részeként. Az olyan digitális megoldásokkal, mint a piacterek integrációja, a szervezetek szinkronizálhatják logisztikai központjaikat a különböző online értékesítési platformokkal, hogy kiváló felhasználói élményt kínáljanak.

  • Az AI és a logisztika

A mesterséges intelligencia (AI) az ellátási láncban szintén alapvető fontosságú lesz 2024-ben. Az AI által támogatott szoftverfejlesztés olyan fejlesztéseket ígér, mint az autonóm kódgenerálás és az elavult programozási nyelvek modern nyelvekre fordítása. A mérnökök így kevesebb időt fordíthatnak mechanikai feladatokra, és kreatívabb erőfeszítésekre koncentrálhatnak.

A mesterséges intelligencia azonban túlmutat a K+F és az IT részlegeken. A generatív AI finomítása leegyszerűsíti a belső és külső információkhoz való hozzáférést. Például a Gartner előrejelzései szerint 2026-ra a vállalatok több mint 80%-a használ majd mesterséges intelligencia által vezérelt alkalmazásokat éles környezetben, szemben a jelenlegi 5%-kal.

  • Gyorsabb szállítások

Az ügyfelek elvárásai folyamatosan nőnek, és a szervezetek versenyeznek a lehető leggyorsabb szállítási idő elérése érdekében. Ez a versenyfutás a hagyományos logisztikai folyamatok felgyorsítását eredményezte. A kiskereskedők több regionális raktárat, csomagfeladási és -átvételi pontot, valamint többcsatornás stratégiát hoznak létre, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a vásárlás helyétől eltérő helyre küldjék vissza cikkeiket.

Emellett néhány multinacionális vállalat, például a Google és az Amazon is drónokat kezdtek használni a légi szállításokhoz. A Google Wing-hálózatát például 2021-ben vezették be először Ausztráliában, és 2024-ben várhatóan több ezerről több millióra fog nőni a drónok által végzett kiszállítás.

  • Amikor a gépek vásárolnak

Vannak olyan AI-alapú programok, amelyek termékeket vásárolnak vagy adnak el, ez az úgynevezett „machine customers”. Jó példa lehet erre egy nyomtató, amely észleli, ha kifogy vagy kifogyóban van a tintapatron, és önállóan rendel egy másik festékkazettát. A Gartner előrejelzései szerint ez a fejlődés jelentősen befolyásolja a kereskedelmet és az ipart az elkövetkező években.

Megbízható és innovatív logisztikai partnert keresel? Akkor keress meg minket, állunk rendelkezésedre!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat