Star Wars vagy Flinstone’s: milyen lesz a logisztika a jövő gyárában?

Űrtechnológia és robotika vagy sztenderizált minimalizmus? Ez itt a nagy kérdés, amit érdemes feszegetni. Végül is, nyakunkon az Ipar 4.0, ami a logisztikai iparágat sem hagyja változatlanul. Úgyhogy dőre kísérletet teszünk arra, hogy bepillantást engedjünk a kulisszák mögé. Tarts velünk, ha szerinted a robotoké a jövő (mondjuk a Terminátor felbukkanásától azért nem tartunk).

Bár a Star Warsban látott űrtechnológiától azért még messze vagyunk, a modernebb gyárakban és termelőüzemekben már eddig sem volt elhanyagolható az az innováció, amit az AI és a robotika megjelenése kapcsán rendelkezésre áll. Ezek az újítások gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a munkát, eredményesebbé a termelést, végső soron pedig az értékesítésben is pozitívra billenti a mérleg nyelvét.

De a nagy kérdés az: hogyan kell elképzelni a jövő logisztikáját?

Egy dolgot érdemes már rögtön az elején tisztába tenni: a kérdésre nem adható egzakt válasz. Mivel a logisztika is annyi részből áll, mint egy méretes Patchwork takaró, azt szinte lehetetlen megjósolni, hogy pontosan mi várható.

Azonban a jelenlegi innovációkat és folyamatokat figyelembe véve, előrejelzéseket még tehetünk. Az egyik első és talán legfontosabb kérdés az, hogy a logisztika mely területén várhatók szemmel látható változások? Néhány példa a változás területeire – természetesen a teljesség igénye nélkül, mert regényt még nem szeretnénk írni.

  1. Gyűjtögetés és tárolás, azaz: beszerzés és raktározás

Ami a beszerzést illeti, itt is egyre jobban megfigyelhető a helyi a menő mentalitás. A lokális beszállítók kiválasztása egyre nagyobb tendencia, ami például a szállítási folyamatokat is lerövidíti.

  1. Amikor nem baj, ha kisebb a méret: termék design és csomagolás

A zöld mozgalmak, a fenntarthatóságra való törekvés a termékkel kapcsolatos minden területen megmutatkozik. Persze nem úgy, hogy hirtelen a zöld szín kerül túlsúlyba a dizájnt illetően – bár karácsony táján ez sem elvetemült ötlet –, sokkal inkább a racionalizálás a cél.

Ennek kapcsán ne lepődj meg, ha a jövőben a termékek egyre kisebb méretűek lesznek tömegükben és méretükben is. Ennek oka mondhatni egészen triviális: az egyre precízebb folyamatok és innovatív alapanyagok lehetővé teszik a helytakarékos kialakítást.

Ez persze még nem az út vége, mivel a csomagolástechnikában is egyre nagyobb hangsúlyt kap a kevesebb több elve. A több rétegű csomagolás például már nem akkora divat, mint korábban, a felesleges műanyag és egyéb hulladék gyártása végre-valahára háttérbe szorulóban van.

Persze az újrahasznosítható és környezetbarát termékek, illetve csomagolástechnika sem vehető le a gyorsan pörgő napirendről. A papír vs. műanyag, a tartósabb és többször is felhasználható üveg csomagolási módszerek remek alternatívát kínálnak az élővilágra valóban veszélyt jelentő egyszerhasználatos és több száz év alatt lebomló műanyagokkal szemben.

Szóval mentsük meg a bálnákat és a pandákat, termeljünk és csomagoljunk kevesebb szemetet. Ez egy igencsak követendő példa, nem igaz?

  1. Nem a levegő hajtja – vagy mégis? Alternatív üzemanyagok a porondon!

Nemcsak az elszabaduló benzinárak, hanem környezetvédelmi szempontjai is vannak annak, hogy a hagyományosnak számító benzin és dízel hajtóanyagok mellett, egyre több logisztikus keresi ezek környezetbarát alternatíváját.

Bár attól még messze vagyunk, hogy a rántott hús kisütéséhez használt fáradt olajat fel tudjuk használni, az elektromos autók töltése és a hozzájuk kapcsolható hibrid megoldások remek kiinduló alapot jelentenek. Persze minden nézőpont kérdése.

Nem akarod, hogy a szállítmányozás miatt fájjon a fejed? Akkor bízd ránk a raktározás és a szállítmányozás terhét… A Happ Kft-vel nem lőhetsz mellé.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat