Szállítmányozás és recesszió: hogyan rendezte át a világ a piacot?

Egy világjárvány, egy recesszió. Bár 2020-ban 1,5 hónapra gyakorlatilag a földbe állt minden, nem kellett sok idő ahhoz, hogy éles fordulatot vegyen a piac. Nincs más hátra, mint előre: a káosz nemcsak kihívásokat, de remek lehetőségeket is tartogat. De vajon mikkel kell szembenéznie ma a szállítmányozó cégeknek? Milyen kihívások és lehetőségek hajtják előre a piacot?

Laikusként vagy szakmán kívüliként első ránézésre könnyű lenne rávágni, hogy a többi iparághoz hasonlóan mind a Covid-19, mind a bizonytalan gazdasági környezet, mind a recesszió évekkel vetette vissza a logisztikai és szállítmányozási iparágat. De vajon tényleg ennyire drámai a helyzet?

Mindig jön egy új kanyar az úton…

… és ha szerencsénk van, nem egy zsákutcában végződik. 2020 márciusában volt egy 5-6 hetes periódus, amikor a nemcsak Magyarországon, de világviszonylatban tapasztalható lezárások miatt minden gépjármű a garázsban vesztegelt.

Tény s való, hogy nem ez volt a legkönnyebb periódus, ráadásul a határok megnyitását követően is hatalmas fennakadások voltak az ellátási láncokban. Vannak olyan iparágak, ahol még mindig küszködnek ennek utóhatásaival, valamint legújabban a Brexit, illetve az orosz-ukrán háború következményeivel.

Szerencsére a szállítmányozás nem tartozik ezen iparágak közé, mivel a koronavírus járvány miatt a megrendelői szokások is jelentősen átalakultak. Korábban például a megrendelők a raktárkészleteken – és költségeken – való spórolás érdekében mindig időben és mindig csak annyi árut, alapanyagot rendeltek meg, amire éppen akkor szükségük volt.

A koronavírus miatt fellépő ellátási problémák és a még jelenleg is tapasztalható alapanyag- és áruhiány azonban változtatott ezen az attitűdön. A gyártó és kereskedő cégek célja most az, hogy minél magasabb készleteket halmozzanak fel, hogy elkerüljék a gyártás- és kereskedésmentes időszakot.

Egy dolog állandó: a folyamatos kihívás

Annak ellenére, hogy a koronavírus után fellendült a piac és a növekedés a mai napig meredeken emelkedik, a háború, a Brexit, a recesszió eléggé megnehezíti az akár 30-40%-os fuvarszám-növekedést is megtapasztaló cégek életét.

  1. Csak a szokásos: gépjárművezető és targoncás hiány

Az egyik a szakemberhiány: főként gépjárművezető és targoncás munkakörökben tapasztalunk nagyobb hiányt. Előbbi szakmánál bár vonzó a fizetés, a szükséges jogosítvány megszerzése akár 1,5 millió Ft-ot is felemészthet a képzéssel-vizsgadíjakkal együtt.

Értelemszerűen, ezt a kiadást mai viszonyok között nem mindenki engedheti meg magának. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a sofőrök átlagéletkora 55-57 év környékén mozog és évről évre megfigyelhető a sajnálatos tendencia, hogy többen mennek nyugdíjba, mint ahány új gépjárművezető érkezik a pályára.

Csak mellékesen: a HAPP Kft-nél igyekszünk áthidalni ezt a problémát azzal, hogy megfinanszírozzuk a CE jogosítvány árát, egy 2 éves szerződésért cserébe. Ez egy olyan lehetőség, amit nem érdemes kihagyni, ha valaki biztos és jól fizető szakmát szeretne.

  1. Chip és Dale után szabadon: chiphiány

Így a XXI. században kissé valószerűtlennek tűnik, mégis igaz: manapság akár 1,5 évet is várni kell egy új kamionra. Hogy miért? Ennek oka a chip- és AdBlue-hiány, illetve ezek drasztikus áremelkedése.

  1. Üzemanyagárak az egekben

Nem titok, hogy a gázolaj áremelkedése szinte napról napra megfigyelhető piaci tendencia. Ez természetesen folyamatos kihívások elé állítja a fuvarozó cégeket, jelentősen megdrágítva a működési költségeket, illetve egy-egy fuvar árát.

Azonban a kihívások ellenére azok a fuvarozó cégek, akik eddig sem kártyavárként működtek, jelentős piaci előnyre tehetnek szert. Legalábbis akkor, ha jól gazdálkodnak az erőforrásokkal és megfelelően leporolták a jósgömbjüket.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat