Úton és útfélen: a nemzetközi áruszállítás kihívásai

Amikor útilaput kötnek a kamion talpára, érdekes helyzet áll elő. Főleg akkor, ha nemcsak belföldi kalandozásra indul, hanem a határokat is áthágná, természetesen nem véletlenül, hanem szándékosan. Vajon milyen kihívásokkal néznek szembe a kamionsofőrök, amikor országhatáron túlra merészkednek? 

Útinapló, fuvarlevél, kirakodás és berakodás, a rakomány rögzítése és még sorolhatnánk. A kamionsofőrnek rengeteg olyan feladata van, ahol 110%-ot kell nyújtania és nem engedheti meg magának a figyelmetlenséget: esetükben a lankadatlan éberség fél egészség. 

Annak ellenére ugyanis, hogy a romantikus sztereotípiáknak megfelelően a fuvarok egy részében valóban lenyűgöző a táj, kamionsofőrként nem az a feladat, hogy gyönyörködjünk benne. A viszonylagos szabadság ellenére, ennek a szakmának is megvannak a maga kihívásai. 

Amikor a nemzetközi áruszállítás kihívásai arcul csapnak

Avagy mivel szembesülnek a kamionsofőrök, akik külföldi fuvarokat is teljesítenek?

  1. Magányos farkasok előnyben: hetekig-hónapokig távol lenni mindentől és mindenkitől

Távolság térben és időben. A nemzetközi fuvarok egyik legnagyobb kihívása a távolság, amit a kamionsofőröknek oda- és vissza is meg kell tennie. A célállomás távolságától függően egy-egy fuvar akár heteket és hónapokat is igénybe vehet, melynek során a kamionsofőr sajnos nem találkozik a szeretteivel. 

A magánélet és a család szempontjából a hosszú időintervallum mindenképpen olyan tényező, ami mindig ott fog motoszkálni benned. Ha a távollét még nem lenne elég, az interakciók csökkenésével is számolni kell. Főleg abban az esetben, ha nem négykezes fuvart teljesít a kamionsofőr – vagyis váltótárs nélkül teljesít szolgálatot –, az út során a pihenőidőszakokat leszámítva nem lesz kihez szólnia. 

Bár akkor is maximum a benzinkút személyzete, néhány más szintén pihenő kamionsofőr vagy random idegenek állnak majd rendelkezésre. Ennél fogva a fejlett monotóniatűrő képesség ilyen esetekben kifejezetten jól jön.

2. Nem mindenhol ismerik a túró rudit: idegen és olykor ellenséges környezet

Amikor külföldre visz az utunk megfigyelhetjük, hogy minél messzebb járunk az országhatártól, annál nagyobbak lehetnek a kulturális különbségek. Ez persze nem minden esetben jelenthet gondot, hiszen az olasz és spanyol szieszta kifejezetten szimpatikus dolog, míg a német precizitást a zökkenőmentesség szinonimájának is nevezhetnénk.

Azonban a túl sok új és más inger, az eltérő étkezési szokások és vezetési stílusok, a különböző szabályrendszerek mindegyike rányomhatja a bélyegét sofőrként a kedélyállapotodra, közérzetedre. Időnként pedig nemcsak az idegenség érzettel, hanem kisebb-nagyobb mértékben a kamionosok felé áradó ellenszenvvel is meg kell küzdeni.

3. Fel kell venned a Forma–1-es tempót, de nem úgy: alkalmazkodóképesség és gyorsan változó körülmények

Mint égen a csillag, kb. annyiféle változó van, ami egyik pillanatról a másikra tévútra vezethet vagy alaposan megnehezítheti a fuvar teljesítését. Az autópályák eltérő minősége ezek közül csak az egyik. A kátyúelkerülő ösztön mellett, remek helyzetfelismerő-képességet igényel az is, hogy a tempót és a vezetési stílust az egyik pillanatról a másikra megváltozó időjárási körülményekhez igazítsd. 

Érkezhetsz a szakadó esőből a nyári napsütésbe, vagy fordítva: a havas hegycsúcsok és a jéggel borított autópálya közül a friss, tavaszi éjszakába. Zivatar, villámlás, jégeső, vagy süssön hétágra a Nap, kamionsofőrként a te felelősséged, hogy a járművet és a rakományt épségben leszállítsd.

Ugyanilyen fontos az eltérő domborzati viszonyokhoz való alkalmazkodás képessége is. Több tonnás járműveket kell épségben eljuttatni a célállomásra, szintén több tonnányi áruval a raktérben. Szerpentineken, meredek emelkedőkön sok múlik a kamionsofőri tapasztalataidon és felelősségérzeteden. Ahogy Pókember nagybátyja, Benjamin Parker mondaná: „A nagy erő nagy felelősséggel jár!”

4. A bábeli nyelvzavar újratöltve: nyelvi akadályok új szintre emelve

Külföldi utak során legalább egy idegen nyelven kell beszélned. Ugyanakkor hiába van például angol vagy német nyelvből magabiztos nyelvtudásod, ez még nem garancia a sikerre. Amikor egyszerre zúdul rád 3-4-féle nyelvjárás, tájszólás, az fel fogja adni a leckét. Az emberek többsége ugyanis nem az akadémiai angolt vagy németet beszéli, azt a steril változatot, amit az iskolában tanulunk. A szleng és a változó nyelv meg fogja nehezíteni, hogy megértsd, ki mit spíííkel neked.

És még valami: arra sincs garancia, hogy akit megszólítasz egy angol kisboltban, egy olasz benzinkúton vagy francia pékségben, ugyanúgy beszélni fogja a nyelvet, amin próbálkozol. Mindez akár az áruátvétel és a rakodás során is okozhat problémákat, de a tankolás vagy a reggeli megrendelése során is fejtöréssel kecsegtethet.

5. Ugyan már, csak ülsz egész nap: az ülőmunka következményei

Faramuci módon, bár kamionsofőrként folyamatosan mozgásban vagy, összességében a vezetés mégiscsak ülőmunkának minősül, nem igaz? A sok ülés rossz hatással van a testtartásra, ráadásul a csigolyaoszlopra, vagyis a gerincre is nagyobb teher rakódik ezáltal, ami leginkább derék- és hátfájdalomban érezteti a hatását. Szóval keep pushing, meg minden, de azért a pihenőidőben rendesen dolgoztasd át az izmaidat!

A fentiek ismeretében nem könnyű olyan tapasztalt kamionsofőrré válni, aki után kapkodnak a cégek és bátran elengedik őket több ezer km-rel arrébb.  Ha a sofőrhiány miatt azért a céged sem mondana le az exportkereskedelemről, bízz meg minket: belföldi és nemzetközi áruszállítás során is számíthatsz ránk!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat