Úton és útfélen: a nemzetközi áruszállítás kihívásai

Amikor útilaput kötnek a kamion talpára, érdekes helyzet áll elő. Főleg akkor, ha nemcsak belföldi kalandozásra indul, hanem a határokat is áthágná, természetesen nem véletlenül, hanem szándékosan. Vajon milyen kihívásokkal néznek szembe a kamionsofőrök, amikor országhatáron túlra merészkednek? 

Útinapló, fuvarlevél, kirakodás és berakodás, a rakomány rögzítése és még sorolhatnánk. A kamionsofőrnek rengeteg olyan feladata van, ahol meg kell felelnie. Amennyiben azonban azon gondolkodsz, hogy a sofőr szakma mellett tennéd le a voksod, megnyugtatunk. 

Ezek a kihívások tökéletes összhangban vannak azokkal a pozitívumokkal, amelyet ez a felelősségteljes szakma rejt. A viszonylagos szabadság, a varázslatos tájak, az új helyek megismerése hamar kárpótol. Emellett természetesen vannak olyan pontok, amelyek néha lehet, hogy nehézségeket tartogatnak. De végül is, melyik szakmában nincsenek kihívások?

Mire készülj a nemzetközi áruszállítás során?

Avagy mivel szembesülnek a kamionsofőrök, akik külföldi fuvarokat is teljesítenek?

  1. Magányos farkasok előnyben: hetekig-hónapokig távol lenni mindentől és mindenkitől

Távolság térben és időben. A nemzetközi fuvarok egyik legnagyobb kihívása a távolság, amit a kamionsofőröknek oda- és vissza is meg kell tennie. A célállomás távolságától függően egy-egy fuvar akár heteket és hónapokat is igénybe vehet, melynek során a kamionsofőr sajnos nem találkozik a szeretteivel. 

A magánélet és a család szempontjából a hosszú időintervallum mindenképpen olyan tényező, ami mindig ott fog motoszkálni benned. Ha a távollét még nem lenne elég, az interakciók csökkenésével is számolni kell. Főleg abban az esetben, ha nem négykezes fuvart teljesít a kamionsofőr – vagyis váltótárs nélkül teljesít szolgálatot –, az út során a pihenőidőszakokat leszámítva nem lesz kihez szólnia. 

Ez azonban azt is eredményezi, hogy amikor pedig otthon, a szeretteiddel töltöd az időd, az sokkal tartalmasabb és értékesebb lehet, mint azelőtt.  Mindenki jobban fogja értékelni az együtt töltött, valóban minőségi időt. 

2. Nem mindenhol ismerik a túró rudit: idegen és olykor nehéz környezet

Amikor külföldre visz az utunk megfigyelhetjük, hogy minél messzebb járunk az országhatártól, annál nagyobbak lehetnek a kulturális különbségek. Ez persze nem minden esetben jelenthet gondot, hiszen az olasz és spanyol szieszta kifejezetten szimpatikus dolog, míg a német precizitást a zökkenőmentesség szinonimájának is nevezhetnénk. Azonban a túl sok új inger, az eltérő étkezési szokások és vezetési stílusok, a különböző szabályrendszerek sofőrként gyakran új kihívásokat tartogatnak. 

3. Fel kell venned a Forma–1-es tempót, de nem úgy: alkalmazkodóképesség és gyorsan változó körülmények

Mint égen a csillag, kb. annyiféle változó van, ami egyik pillanatról a másikra tévútra vezethet vagy alaposan megnehezítheti a fuvar teljesítését. Az autópályák eltérő minősége ezek közül csak az egyik. A kátyúelkerülő ösztön mellett, remek helyzetfelismerő-képességet igényel az is, hogy a tempót és a vezetési stílust az egyik pillanatról a másikra megváltozó időjárási körülményekhez igazítsd. 

Érkezhetsz a szakadó esőből a nyári napsütésbe, vagy fordítva: a havas hegycsúcsok és a jéggel borított autópálya közül a friss, tavaszi éjszakába. Zivatar, villámlás, jégeső, vagy süssön hétágra a Nap, kamionsofőrként a te felelősséged, hogy a járművet és a rakományt épségben leszállítsd. Az biztos, hogy ezt a rengeteg tudást majd személyautóban ülve is kamatoztathatod.

Ugyanilyen fontos az eltérő domborzati viszonyokhoz való alkalmazkodás képessége is. Több tonnás járműveket kell épségben eljuttatni a célállomásra, szintén több tonnányi áruval a raktérben. Szerpentineken, meredek emelkedőkön sok múlik a kamionsofőri tapasztalataidon és felelősségérzeteden. Ahogy Pókember nagybátyja, Benjamin Parker mondaná: „A nagy erő nagy felelősséggel jár!”

4. A nyelvi akadályok

Külföldi utak során legalább egy idegen nyelven kell beszélned. Ugyanakkor hiába van például angol vagy német nyelvből magabiztos nyelvtudásod, ez még nem garancia arra, hogy mindenki megért.  Mindez akár az áruátvétel és a rakodás során is okozhat problémákat, de a tankolás vagy a reggeli megrendelése során is fejtöréssel kecsegtethet. 

A szleng és a különböző nyelvjárások biztosan megnehezítik a megértést, de hidd el, a kommunikáció nem lehetetlen küldetés. Micsoda szerencse, hogy napjainkban a fordító alkalmazások már olyan fejlettek, hogy akár a folyékony beszédet is arra nyelvre fordítják, amelyiket szeretnéd, nem igaz?

5. Az ülőmunka következményei

Bár kamionsofőrként folyamatosan mozgásban vagy, összességében a vezetés mégiscsak ülőmunkának minősül. Amennyiben nem találod meg az egyensúlyt az ülés és testmozgás között, az rossz hatással lehet a testtartásra. A csigolyaoszlopra, ezáltal a gerincre is nagyobb teher rakódik, ami leginkább derék- és hátfájdalomban érezteti a hatását. Szóval keep pushing, meg minden, de azért a pihenőidőben rendesen dolgoztasd át az izmaidat!

Amint látod, a sofőr szakma jócskán tartogat kihívásokat, azonban mi azt mondjuk: „teher alatt nő a pálma”. Amennyi nehézség, éppen annyi a lehetőség is a fejlődésre. Ha a sofőrhiány miatt azért a céged sem mondana le az exportkereskedelemről, bízz meg minket: belföldi és nemzetközi áruszállítás során is számíthatsz ránk!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tartalomjegyzék

A HAPP cégcsoport több, mint 130 gépjárművel segíti cége termékeit akár egész Európába eljuttatni.

Kapcsolat